Idén 17 orosz kiskatona halt bele társai kínzásaiba

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu

Az év eleje óta 17 katona meghalt, több mint száz egészségkárosodást szenvedett az orosz hadseregben uralkodó újonckínzások miatt - közölte Jurij Csajka orosz főügyész pénteken.

© AP
Az orosz katonai főügyészség kibővített kollégiumának ülésén, amelyen részt Szergej Ivanov védelmi miniszter is, Csajka elmondta, hogy 2006 első félévében több mint 3500 sorkatona lett bántalmazások és kegyetlenkedések áldozata az orosz hadseregben - közölte az Interfax orosz hírügynökség. Csajka beszámolt arról is, hogy 13 százalékkal nőtt az első hat hónap során az orosz hadseregben a bűnesetek száma összességében.

Szergej Frigyinszkij katonai főügyész ugyanakkor azt hangsúlyozta, hogy az év eleje óta 20 százalékkal csökkent az öngyilkosságok száma a hadseregben, és 28 százalékkal kevesebb sorkatona halt meg "a szolgálati szabályzatnak nem megfelelő bánásmód" miatt.

A katonai ügyészségek megállapítása szerint az év eleje óta 255 ezer katona jogait sértették meg a hadseregben. A feltárt ügyekben több mint 1 milliárd rubel kártérítést ítéltek meg - közölte Frigyinszkij.

Szergej Ivanov védelmi miniszter az ülésen bejelentette, hogy utasítására a védelmi minisztérium közös vizsgáló bizottságokat hoz létre a katonai főügyészséggel a katonai alakulatoknál elkövetett jogsértések feltárására.

Az orosz hadseregen belüli kegyetlenkedésekre az év elején irányult a közvélemény figyelme, miután nyilvánosságra került, hogy a cseljabinszki harckocsizó akadémián az újévi ünnepek idején az öregkatonák több napon át kínozták az újoncokat. Egy 18 éves újonc mindkét lábát amputálni kellett az elszenvedett kínzások következtében.