Csehországban építenék az amerikai rakétatámaszpontot

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Washington nagy valószínűséggel Prágához fordul, hogy engedélyezze Csehország területén egy amerikai rakétatámaszpont létrehozását - jelentette ki Cyril Svoboda cseh külügyminiszter egy vasárnapi televíziós vitában.

"Nagyon valószínűnek tartom, hogy hozzánk fordulnak a kéréssel" - mondta a cseh diplomácia vezetője a közszolgálati cseh televízióban egy kérdésre válaszolva.

Az Egyesült Államok a mintegy három éve nyilvánosságra került értesülések szerint Csehország, Magyarország vagy Lengyelország területén képzelte el a támaszpontot, amely az amerikai rakétavédelmi ernyő része lenne. Míg Magyarország időközben állítólag már kiesett a jelöltek közül, Csehországban és Lengyelországban az idén az amerikai katonai szakértők helyszíni szemlét tartottak a számításba jöhető helyeken. A prágai sajtó úgy tudja, hogy az összes felkeresett helyszín közül az amerikaiaknak az észak-morvaországi régióban fekvő Libavá katonai körzet tetszett a legjobban. A vizsgálatok eredményét hivatalosan csak augusztus végén, vagy szeptember elején hozzák nyilvánosságra.

Svoboda a televízióban megerősítette, hogy a rakétatámaszpont műszaki aspektusairól már korábban tárgyalásokat folytattak a cseh és az amerikai katonai szakértők, de miután ezek a tárgyalások bizalmasak voltak, semmiféle információt nem hoztak nyilvánosságra. A támaszpontokon több tucat rakétát helyeznének el, s azokat néhány száz amerikai katona, illetve szakértő kezelné.

Csehországban a kérdés nagyon érzékeny, s megosztja a politikusokat. Az amerikai rakétatámaszpont létrehozását a Polgári Demokratikus Párt és a Kereszténydemokrata Unió-Csehszlovák Néppárt támogatja, míg a Cseh Szociáldemokrata Párt, a kommunisták és a zöldek ellenzik, illetve fenntartásaik vannak, és népszavazást követelnek ebben a kérdésben.

A Median közvélemény-kutató intézet közelmúltban készített felmérése szerint az amerikai rakétatámaszpont létesítését Csehországban csak a lakosság 17 százaléka támogatja, míg 83 százaléka ellenzi.

Egy kommunista ifjúsági szervezet és néhány civil szervezet aláírásgyűjtésbe kezdett a támaszpont ellen. A hét végéig több mint 5000 ember írta alá a petíciót, amelyről a szervezők pénteken tájékoztatták a parlament vezetőit is.