A Reuters elismerte: manipuláltak egy Bejrútról készült fotót

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Amerikai bloggerek és fotósok azt állítják: egy Bejrútról készült Reuters-fényképet manipuláltak. A fotón a libanoni főváros füstbe borult épületei látszanak. A kételkedők szerint a fényképet úgy manipulálták, hogy azon több füst látszódjon, mint amennyi a valóságban volt. A Reuters utóbb elismerte: manipulált a kép.

A kifogásolt fotó
A kép egy izraeli légitámadás után készült. A Little Green Footballs blog szerzője, Charles Johnson (aki már korábban rávilágított hasonló csalásra) szerint a füstön látszik, hogy egyes elemei ismétlődnek, ami szerinte egyértelműen arra utal, hogy a képet Photoshoppal manimpulálták, méghozzá úgy, hogy a program „clone” parancsát alkalmazták. Johnson hozzátette: egy természetes füstnek nem lennének ilyen szimmetrikusan ismétlődő elemei. Johnson egy másik fotót is közzétett, amely szerinte az eredeti kép.

A professzionális fotósok által használt Sports Shooter fórumon több hozzászóló is azt állítja: a képet manipulálták.

A Reuters tegnap elismerte: a képet készítő fotósuktól megváltak, mert bebizonyosodott, hogy a fényképet manipulálták. A szerző más libanoni fotóit is kifogásolják a szakemberek, mondván: nem a valóságot tükrözi.