Kubában békés hatalomátadás zajlik

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Békés politikai hatalomátadás megy végbe Kubában - közölte hétfőn Roberto Fernández Retamar író, a kubai kormány tagja, aki szerint mindez lerombolta az amerikai kormány várakozásait. George Bush amerikai elnök szerint a kubaiaknak kell dönteniük az országuk jövőjéről. "Azt kívánjuk a kubai népnek, hogy maga választhassa meg saját kormányzatának formáját" - közölte hétfőn az elnök.

   
Az amerikai kormányzat "nem gondolta, hogy a békés utódlás lehetséges. Kubában azonban békés hatalomátvétel valósul meg" - közölte az államtanács tagja egy sajtótájékoztatón. Retamar kijelentette: Fidel ugyan nem tér vissza a hatalomba holnap, de "tudjuk, hogy néhány hónapon belül újra itt lesz közöttünk."
  
Érvelése szerint Washington arra számított, hogy káoszhoz vezet, ha Fidel Castro átadja hatalmat öccsének. Az 1930-ban született író az első kubai kormányzati tisztviselő, aki annak adott hangot, hogy hatalomátadás megy végbe Kubában.
   
Ricardo Alarcón, a kubai nemzetgyűlés elnöke hasonlóképpen elégedettségét fejezte ki, amiért sikerült zökkenőmentesen kezelni a Castro betegsége miatt kialakult helyzetet. Alarcón szerint "arcul csapva érezhetik magukat mindazok, akik arról álmodoztak, vagy azzal próbálták becsapni a világot, hogy valami borzalmas dolog fog történni Kubában, az emberek az utcára vonulnak és instabillá válik az ország".
   
A crawfordi birtokán tartózkodó George Bush amerikai elnök szerint a kubaiaknak kell dönteniük az országuk jövőjéről. "Azt kívánjuk a kubai népnek, hogy maga választhassa meg saját kormányzatának formáját" - közölte hétfőn az elnök, aki szerint bizonytalanok a Fidel Castro állapotáról szóló, egymásnak ellentmondó híresztelések.
  
Carlos Lage kubai alelnök szerint Fidel Castro "egy héten belül" ismét ellátja államfői hivatalát. Lage hétfőn, Bogotába érkezésekor nyilatkozott újságíróknak. Az alelnök, aki Alvaro Uribe venezuelai elnök beiktatásán vesz részt, elmondta, hogy Fidel Castrót "gondosan ápolják a kórházban", és "végig eszméleténél volt". Emlékeztetett arra, hogy Castro ideiglenesen adta át öccsének, Raúlnak, a hatalmat, addig, amíg az elnök "teljesen vissza nem nyeri egészségét".
   
Fidel Castro, aki augusztus 13-án ünnepli 80. születésnapját, július 31-én titkárán keresztül jelentette be, hogy kényes bélműtéten esett át, és "ideiglenesen" átadja a hatalmat öccsének, a 75 éves Raúl Castrónak, aki az államfői teendők mellett a Kubai Kommunista Párt első titkárának, a hadsereg főparancsnokának, valamint a kormány elnökének tisztségét is ellátja.