Az USA nem akarja lerohanni Kubát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Washington elő kívánja segíteni a demokratizálást Kubában, ám nincs szándékában lerohanni a szigetországot - mondta el Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter az NBC televíziós csatornának.

"Az az elgondolás, hogy az Egyesült Államok valamilyen formában le kívánja rohanni Kubát, csupán azért mert ott problémák vannak, túl messzire menő következtetés ... és egész egyszerűen nem igaz" - fejtette ki az amerikai külügyminiszter. 
 
A Castro-lány a CNN-ben
Alina Fernández képernyőn
Fidel Castro törvénytelen lánya, a Kubából 1993-ban elmenekülő Alina Fernández a jövőben a CNN hírtelevízió kommentátoraként fog dolgozni Miamiban - jelentette be hétfőn a CNN. "Számomra kubaiként nagy fontossággal bír, hogy ebben a kritikus időszakban felhívjam a világ figyelmét a kubai helyzetre - mondta el az 1956-ban született Fernández.
"Az Egyesült Államok barátja kíván lenni a nehéz időszakon keresztülmenő kubai népnek. Amire azonban Kubának nincs szüksége, az az, hogy az egyik diktátor másikra cserélődjön" - fogalmazott Rice helyi idő szerint vasárnap este az amerikai televíziónak.
 
A Kubai Dolgozók Szakszervezete (CTC) hétfőn közleményében tudatta, hogy több mint hárommillió kubai munkás vett részt a hétvége folyamán azon a mintegy 80 ezer gyűlésen, amelyen támogatásukról biztosították a műtétéből lábadozó Fidel Castro államfőt, a kommunista pártot és a kubai kormányt.
 
Ulises Rosales del Toro, a kubai cukoripari miniszter hétfőn arra szólította fel a cukornád-szektorban dolgozó mintegy 100 ezer munkást, hogy augusztus 13-án nagyszabású felvonulással ünnepeljék Fidel Castro nyolcvanadik születésnapját. A miniszter kifejezte továbbá a kubai cukoripari szektor támogatását Raúl Castrónak, akire bátyja ideiglenes jelleggel rábízta az ország irányítását - áll a Kubai Kommunista Párt központi lapjában, a Granmában kiadott közleményben.
 
Gyors felgyógyulást kívánt Fidel Castrónak a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) szélsőbaloldali gerillaszervezet is, amelynek vezetője "testvéri kommunista üdvözletet" küldött az "antiimperialista harcban" érdemeket szerzett kubai államfőnek.