Markó, Verestóy és Borbély szekus dossziéit vizsgálják

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A legjelentősebb román titkosszolgálat, a SRI most először adott át az egykori megtorló hatalom, a Securitate archívumát tanulmányozó hivatalnak olyan dossziékat, melyek nagyágyú politikusok adatait tartalmazzák.

A jelenlegi román koalíciós kormány tagjai közül többek között Markó Béla miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke, Borbély László középítkezésügyi megbízott miniszter, Radu Berceanu közlekedési miniszter, valamint Verestóy Attila RMDSZ-szenátor izgulhat, milyen nyilatkozatokat, feljelentéseket bányásznak majd elő a CNSAS hivatalnokai.

Markó Béla az Evenimentul zilei napilapnak beismerte, hogy annak idején írt nyilatkozatokat a szekunak, de ezekben csupán magyarázkodnia kellett, hogy miért tartózkodott például Sepsiszentgyörgyön, az emlékezetes, 1984-es szoborrobbantás idején. „Bennünket, magyar írókat örökké irredenta, magyarországi kapcsolatokkal vádoltak” – mondta Markó, hozzátéve, annak idején lakásában a szeku mikrofonokat rejtett el.

A szekus irattár zömét jelenleg is őrző SRI most 29 politikus dossziéját adta át, de kiszivárogtatott információk szerint még legalább hetven vezető politikus anyagát fogják átküldeni, amelyekből kiderülhet, hogy csak üldözöttek voltak, vagy maguk is írtak jelentéseket. Az ügy paradoxona, hogy a jelenleg kormányzó jobboldali pártok, még ellenzékiként évek óta követelték a szociáldemokrata vezetők szekus dossziéinak nyilvánosságra hozatalát.