Titkolóznak a magyar áldozatot is követelő robbanásról

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Továbbra is rejtély, hogy baleset vagy terrorakció volt-e az a robbanás, amely a törökországi Antalya közelében történt idén júniusban, s amelynek magyar áldozata is volt. Ankara hallgat, pedig a magyar külügyminisztérium már egy hónapja jegyzéket is küldött az ügyben.

Négy ember, köztük egy 42 éves magyar férfi is meghalt, egy 15 éves magyar lány pedig megsebesült június 25-én, amikor a törökországi Antalyától körülbelül 100 kilométerre, a Manavgati-vízesésnél található egyik étteremben robbanás történt. A magyar férfin kívül egy norvég és egy orosz turista, valamint egy török pincér vesztette életét.

A török hatóságok akkor úgy nyilatkoztak: minden bizonnyal gázrobbanás okozhatta a tragédiát. Az egyik helyi televízió ugyanakkor már a tragédia másnapján arról számolt be, hogy három embert őrizetbe vettek. De hogy kiket, arról nem szóltak a hírek. Három nappal később ráadásul a Kurdisztáni Szabadság Sólymai (TAK) nevű szervezet magára vállalta az akciót.

Kamera rögzítette

Az üzenettel egy névtelen telefonáló hívta fel a Firat kurd hírügynökséget, és a szervezet nevében arra figyelmeztette a külföldi turistákat, hogy ne nyaraljanak Törökországban.

Magyar áldozatok

Idén áprilisban az egyiptomi Sínai-félszigeten lévő Dahab üdülőhelyen végrehajtott robbantásokban is meghalt két magyar állampolgár. K. András és felesége a helyszínen tartózkodott, amikor terroristák három bombát robbantottak a városban.

A negyvenhét éves nő a helyszínen meghalt, férje rendkívül súlyosan összeégett. Különgéppel szállították haza Egyiptomból. A Honvédkórház orvosai folyamatosan küzdöttek az életéért, de nem sikerült megmenteni, május elején elhunyt.

A TAK-nak nem ez volt az első, turisták ellen elkövetett akciója: ez a kurd lázadócsoport állt a nyugat-törökországi Kusadasi tengerparti üdülőhelyen tavaly júliusban elkövetett, öt halálos áldozatot követelő robbantásos merénylet mögött is, s ugyancsak a TAK felelős a június 15-én egy isztambuli buszpályaudvaron történt robbantásért is.

Néhány nappal a robbanás után a Vatan napilap azt írta, hogy biztonsági kamerák rögzítették, amint három terrorista 20 perccel a robbanás előtt pokolgépet helyezett el a merénylet helyszínén. Ketten figyeltek, miközben harmadik társuk egy szemeteskukába tette a robbanószerkezetet. A pokolgép darabjait egy törvényszéki laboratóriumban vizsgálták, s a nyomozásban felhasználják a kamerák által rögzített képeket is, amelyeket archív fotókkal hasonlítanak össze.

Budapest kíváncsi, Ankara hallgat

A török hatóságok – a TAK bejelentésének ellenére – továbbra is bizonygatták, hogy gázrobbanás történt, nem terrorakció. Ebben az is közrejátszhatott, hogy Törökország gazdasága számára kulcsfontosságú a turizmus: az ebből származó bevétele tavaly közel tizenötmilliárd euró volt. De a madárinfluenza megjelenése és a kurd szeparatisták által elkövetett sorozatos merényletek miatt csökkent az országba látogató turisták száma.

Mint azt a hvg.hu megtudta, Ankara a történtek óta nem tájékoztatta a magyar külügyminisztériumot az ügyben folyó nyomozásról. Az ankarai magyar nagykövetség ugyan érdeklődött a nyomozás állásáról Ankarában az illetékes ügyésznél, aki azonban szabadságon volt, helyettese pedig nem akart tájékoztatást adni, mondván: nem nyilatkozhat az ügyben.

Mint azt Polgár Viktor külügyi szóvivő a hvg.hu-nak elmondta, július 11-én Budapest még jegyzéket is küldött a török külügyminisztériumnak, erre azonban a mai napig nem válaszolt Ankara. Így egyelőre nem lehet tudni sem azt, hogy baleset vagy terrorakció történt-e június 25-én, sem azt, hogy hol tart a nyomozás az ügyben.

Dezső András