Mégis a TwoOne nyerte a kassai repülőtéri privatizációt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Keddi hírügynökségi jelentések szerint a szlovák versenyhivatal (PMU) már jóváhagyta a Two One konzorciumot nyertesként a kassai repülőtéri priva-tizációban.

A TA SR hírügynökség keddi jelentése szerint a PMU csak apozsonyi repülőtér privatizációjának ügyében halasztotta el hétfőn a döntést. A szlovák versenyhivatal hétfőre várt állásfoglalása helyett csupán egy újabb,  október 19-i határidőt tűzött ki. Elemzők szerint ez azt jelentheti, hogy a privatizációs pályázaton nyertes TwoOne konzorcium esélyei csökkennek.
   
Korábban augusztus közepéig napolta el a szlovák versenyhivatal a pozsonyi és kassai repülőtér többségi privatizálásának jóváhagyását. A hivatal szóvivője szerint bonyolult ügyletről van szó, ezért a halasztás. Eredetileg a júniusban kellett volna véglegesen dönteni. 
   
Februárban a szlovák kormány a Flughafen Wien, a Raiffeisen Zentralbank és a szlovák Penta pénzügyi csoport alkotta TwoOne konzorciumnak juttatta a pozsonyi és a kassai repülőtér 66 százalékát. A pályázaton nyertes konzorcium, emelés után, összesen 21,2 milliárd szlovák koronát ajánlott vételár és ígért beruházások formájában. A vételár 11,4 milliárd korona (299 millió euró), a 2010-ig vállalt beruházások értéke 9,8 milliárd korona (250,7 millió euró), ebből 9,37 milliárd korona a pozsonyi repülőtér, 415,6 millió korona a kassai repülőtér fejlesztésére jut.
   
Már közel két hónappal ezelőtt várták a szlovák versenyhivatal (PMU) állásfoglalását, de az még vizsgálgatta az ügyletnek a szlovák piacra gyakorolt hatását és kikérte a légitársaságok véleményét is, nyilvánvalóan azonban még mindig nem érzi elegendőnek az információt.
   
Az új szlovák kormányfő az ügylettel kapcsolatban legutóbb a versenyhivatal függetlenségét hangsúlyozta, és kijelentette, hogy a PMU döntését tiszteletben tartják. A pozsonyi repülőtér üzemeltetője a privatizációs pályázat kimenetelétől függetlenül modernizálja a létesítményt és növeli annak utasforgalmi kapacitását. 2010-re a repteret évi 4,5 millió utas fogadására teszik alkalmassá.
   
Előzetes becslések szerint az új terminál megépítése 3,5 milliárd koronába, azaz 93,2 millió euróba kerül majd. 200 millió koronás beruházással épül egy 1200 beállós parkolóház is.