Magyar egyetemista lányt vertek meg Szlovákiában

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Ismeretlen tettesek megvertek egy magyar egyetemista lányt pénteken a szlovákiai Nyitrán, és magyarellenes szöveget írtak a blúzára. A rendőrség az eddigieknél keményebb fellépést, a pozsonyi nagykövetség nagyobb odafigyelést ígér. Gyurcsány Ferenc a szlovák kormányfő elhatárolódását várja a magyarellenes megnyilvánulásoktól.

A helyszín
© Miriam Hojčušová
A 23 éves  dunaszerdahelyi járásbeli, vásárúti lány épp a nyitrai Konstantín egyetem felé tartott, ahol  államvizsgája lett volna.  Útközben valakivel magyarul beszélt a mobiltelefonján amikor  két ismeretlen támadt rá. Az ütlegelés és rugdosás után, a fülbevalóját mindkét füléből kitépték,   a lány blúzára a "Magyarok takarodjatok a Duna túloldalára" és "Halál az élősdiekre" mondatot írták. Az eset az egyetemhez közeli parkban történt.  Vagy tizenöt perces verés után otthagyták,  a lány sokkos állapotban, alhasi vérzéssel vonszolta be magát a Konstantín Egyetem bölcsészeti tanszékére. A támadók az áldozat minden értéktárgyát elvették.
   
A lány kora délután még a nyitrai kórházban feküdt, de a szülei még a nap során a lakóhelye szerint illetékes dunaszerdahelyi kórházba viszik.  Bugár Béla, a Magyar Koalíció pártjának elnöke a nyitrai inzultus ügyében tájékozódni próbált Robert Kalinák szlovák belügyminiszternél, aki szabadságon van, de azonnal intézkedett. Ennek nyomán Ján Packa országos rendőrfőkapitány vette kezébe az ügyet. Packa délután sajtótájékoztatót tart, de máris tudni lehet, hogy azonnal külön nyomozóosztagot indított Nyitrára, és eltökélt szándéka, a támadókat bármilyen áron, de előkeríti.
   
A pozsonyi magyar nagykövetség figyelemmel kíséri az eseményeket, miután a szlovákiai Nyitrán megvertek egy magyar egyetemista lányt. A rendőrség erélyesen szándékozik fellépni az ügyben.
 
Szlovákiában az utóbbi napokban egyre több inzultus, tettleges támadás éri az ottani magyarokat, ami   az MKP elnöke, Bugár Béla szerint azért van, mert Robert Fico kész együtt kormányozni a szenvedélyes magyarellenességéről elhíresült Ján Slota Szlovák Nemzeti Pártjával (SNS). Bugár felszólította Ficót: személyesen és kormánya nevében haladéktalanul határolódjon el a Slota-féle
szélsőséges jelenségektől és azonnal tegye meg azt, amit meg kell tenni. Félő ugyanis, hogy holnap már késő lesz, hiszen a mesterségesen gerjesztett magyarellenes indulatok megállíthatatlan fordulatot vehetnek.

A magyar miniszterelnök szerint az már kevés, ha a szlovák pártok állást foglalnak a Szlovákiában történt magyarellenes megnyilvánulásokkal kapcsolatban. Robert Fico kormányfőnek kell  világosan elhatárolódnia - nyilatkozta Gyurcsány Ferenc szombati,  rendkívüli sajtótájékozatóján.


Új Szó, MTI