Aggódik a pápa biztonságáért az EU igazságügyi biztosa

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Franco Frattini, az Európai Unió bel- és igazságügyi biztosa csütörtökön felszólította az unió tagállamait, hogy „vegyék komolyan” a XVI. Benedek elleni fenyegetéseket és sorakozzanak fel a pápa üzenete mögött.

„Európának egységesen ki kell állnia Ratzinger pápa toleranciaüzenete védelmében” - jelentette ki Frattini a finnországi Tamperében a bel- és igazságügyi miniszterek nem hivatalos találkozóján.

Az EU „nagyon komolyan” veszi a Vatikán elleni fenyegetéseket, ezek tartalmát azonban nem részletezte. A pápának címzett dühödt megnyilatkozásokat „az egész emberiség, nem csupán a kereszténység elleni fenyegetésnek” nevezte. „A pápa nem csak a vallást jelképezi, de a tolerancia üzenetét, egymás kölcsönös tiszteletben tartásának üzenetét is” - mondta Frattini.

Az EU igazságügyi biztosa hangsúlyozta: nem tudja elfogadni XVI. Benedek (múlt heti regensburgi) beszédének félremagyarázását, amelynek nyomán világszerte erőszakká fajult támadásokat hajtottak végre templomok ellen. Frattini a vallások közötti párbeszéd felújítására szólított fel a feszültségek csillapítása érdekében.

Az olasz jobboldal, amelyhez Frattini is tartozik, előző nap vitába keveredett Romano Prodi kormányával, azzal vádolva meg, hogy nem fordít kellő gondot a pápa biztonságára XVI. Benedek november végi törökországi látogatása előtt.

Több iraki fegyveres csoport, köztük az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki szárnya, hétfőn internetes közleményekben fenyegette meg a pápát és Olaszországot.

XVI. Benedek szerdán közölte, hogy nem állt szándékában becsmérelni az iszlámot, amikor egy középkori bizánci császár szövegét idézte, amely „gonosznak és embertelennek” festette le Mohamed próféta egyes tanításait, de számos muzulmán vezető követelése ellenére kifejezetten nem kért bocsánatot.

Az olasz rendőrség, amely segít a közbiztonság fenntartásában a Vatikánban, a dühödt muzulmán reakciókat látva megerősítette jelenlétét az egyházi államban attól tartva, hogy római katolikus templomok és vallási intézmények terrortámadások célpontjai lehetnek.

Róma város tisztségviselői szerdán mindamellett úgy nyilatkoztak, hogy nem akadtak a Vatikán elleni konkrét fenyegetés nyomára. Francesco Rutelli miniszterelnök-helyettes a parlamentben arról számolt be, hogy a rendőrség Olaszország-szerte parancsot kapott a muzulmán boltok, mecsetek és más gyülekezőhelyek fokozott szemmel tartására.