Abbász tárgyalna a palesztin egységkormányról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Mahmúd Abbász palesztin elnök a hét elején találkozik a kormányon lévő radikális Hamász szervezet vezetőivel, hogy felújítsák elakadt tárgyalásaikat a palesztin egységkormány létrehozásáról.

Abbász közölni fogja a Hamász vezetőivel, hogy el kell fogadniuk a palesztinokkal szemben támasztott nemzetközi követelményeket, ha azt akarják, hogy egységkormány alakuljon a Fatah szervezet részvételével. 
   
A Hamász mind ez ideig elutasította az Egyesült Államok, az Európai Unió, az ENSZ és Oroszország (közel-keleti kvartett) által készített rendezési tervet, az úgynevezett útitervet, amely megkívánja a palesztinoktól Izrael elismerését, az erőszakról való lemondást és a korábban megkötött izraeli-palesztin megállapodások tiszteletben tartását. 
   
A Hamász legyőzte a januárban rendezett parlamenti választásokon az Abbász vezette Fatah szervezetet, amely addig kormányozta a palesztin területeket. A radikális Hamász szervezet hatalomra jutása miatt sorra felfüggesztették a nemzetközi segélyeket, ami aláásta a palesztin hivatali szervezet működőképességét.