Megaper törökországi kurd polgármesterek ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Ötvenhat törökországi kurd település polgármesterei ellen indult büntetőper kedden Diyarbakirban terrorszervezet támogatásának vádjával.

Az ötvenhat polgármester aláírt egy levelet, amelyben azt kérték Anders Fogh Rasmussen dán miniszterelnöktől, hogy ne vonják be Dániában a Roj TV nevű kurd tévéállomás működési engedélyét. A török hatóságok ennek nyomán indítottak büntetőeljárást ellenük, mivel ez a Dániában működő kurd adó a török hatóságok szerint a lázadó Kurdisztáni Munkáspárt (kurd nevének - Partiya Karkeren Kurdistan - kezdőbetűivel rövidítve PKK) szócsöve.

Törökország koppenhágai nagykövetsége azzal a nyomatékos kéréssel fordult tavaly a dán hatóságokhoz, hogy vonják be a kurd tévéállomás működési engedélyét. A dán kormány nem volt hajlandó azonnali jelleggel eleget tenni a török követelésnek, mert nem látta bizonyítottnak, hogy a kurd adó közvetlen kapcsolatban állna a török kormány ellen lázadó kurd fegyveresekkel. Mindenesetre a dán hatóságok vizsgálják a török állítás megalapozottságát.

Annyi bizonyos, hogy a délkelet-törökországi kurd területek autonómiájáért küzdő PKK fegyvereseinek parancsnokai gyakran adnak telefonos nyilatkozatokat a Roj TV-nek észak-iraki rejtekhelyeikről. A török és az amerikai kormány, illetve az Európai Unió a terrorszervezetek között tartja számon a PKK-t.