Merénylet a NATO olasz katonai konvoja ellen

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Merényletet követtek el kedden Kabulban az észak-atlanti szövetség egy olasz katonai konvoja ellen. A helyi rendőrség közlése szerint egy katona életét vesztette, heten - két katona és öt afgán civil - megsérültek. Közben Kandahárban 18 halálos áldozatot követelt egy kamikazeakció.

A nemzetközi biztonsági erők (ISAF) szóvivője nem erősítette meg a halálos áldozatról tett bejelentést, névtelenül nyilatkozó római katonai források azonban már tényként közölték az olasz katona halálát és két társa sebesülését. Az afgán rendőrség egy illetékese öngyilkos merényletről beszélt, az ISAF szóvivője szerint viszont valószínűbb, hogy út szélén elhelyezett pokolgép robbant.

Ezzel egy időben a dél-afganisztáni Hilmend tartományban, Laskargáh városában 18 ember életét oltotta ki és további 18-at megsebesített egy öngyilkos merénylő a helyi kormányzó hivatala és a város nagymecsetje közelében. Mint arról a helyi hatóságok beszámoltak, a rendőrség őrizetbe vett egy ellenőrzőpontnál egy, a testére robbanóanyagokat kötöző férfit, aki ekkor működésbe hozta a rajta lévő robbanószerkezetet. Az ellenőrzőpontot éppen abból a célból hozták létre, hogy megmotozzák a mecsetbe érkező zarándokokat. A halottak között 6 rendőr és 12 civil volt. A robbanás időpontjában NATO-katonák is voltak a közelben, de egyikük sem sebesült meg.