Brüsszel hazudik az EU új tagállamainak?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az Európai Unió új tagállamainak a bizalmával játszik Brüsszel, amikor a schengeni övezet kiszélesítésének elhalasztását mérlegeli - jelentette ki Brüsszelben Jan Kohout, Csehország európai uniós nagykövete.

„A bizottság évek óta hazudik nekünk” - mondta a szerdai cseh lapok szerint Jan Kohout, Csehország európai uniós nagykövete, aki később mérsékelte kijelentését. Megjegyezte, hogy félreértették szavait, mert ő nem arról beszélt, hogy az Európai Bizottság hazudott volna, hanem arról, hogy lépései nem voltak jól átláthatóak. Elismerte azonban, hogy bírálóan szólt Brüsszelről.

„Az Európai Bizottságnak be kell tartania arra vonatkozó ígéretét, hogy a schengeni övezetet 2007-ben kiszélesíti, mert máskülönben eljátszhatja az új tagállamok közvéleményének a bizalmát” - vélte Kohout.

A nagykövet úgy vélte, hogy a schengeni övezet kiszélesítésének elhalasztását műszaki okokkal nem lehet megindokolni, mert „politikai döntésről van szó”. Az Európai Bizottság illetékesei szerint problémák vannak a számítógépes adatbankkal, ami akár néhány évvel is kitolhatja a schengeni övezet 2007-re tervezett kiszélesítését. A csehek vitatják ezt.

A brüsszeli „kettős mérce” alkalmazását a schengeni övezet kiszélesítése kérdésében az utóbbi időben Václav Klaus cseh államfő és Mirek Topolánek miniszterelnök is nyilvánosan bírála.Kohout ugyanakkor azt is az Európai Bizottság szemére vetette, hogy nem támogatja elég erélyesen az új tagállamok azon követelését, hogy az ő állampolgáraik is vízum nélkül utazhassanak az Egyesült Államokba.