Hírszerzők szerint a koreai atomteszt sikertelen volt

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Négy nappal az Észak-Korea által bejelentett kísérleti atomrobbantás után amerikai hírszerző szervezetek úgy értékelték: a viszonylag kis erejű detonációt az magyarázza, hogy nem sikerült a plutóniumbomba tervezett felrobbantása.

Követik az északi szomszédról szóló híreket
© AP
A The Washington Times pénteken név nélküli hírszerzési elemzőket idézett, akik szerint Észak-Korea sikertelen atomtesztet hajtott végre. Független forrásból még mindig nem erősítették meg, hogy Phenjan atombombát robbantott, radioaktív sugárzásnak mindenesetre sehol sincsen nyoma.

A legfrissebb amerikai elemzések szerint a hétfői, 0,2 kilotonna erejű robbantást hagyományos robbanóanyagok okozták: a plutóniummag felrobbantása nem sikerült. Ezt támasztja alá az is, hogy Phenjan előzetesen arról értesítette Pekinget, hogy 4 kilotonnás robbantást hajtanak végre. (Egy plutónium töltetű bomba felrobbantása szakértők szerint 5-20 kilotonna erejű.) Egyes elemzők szerint azért volt kis erejű a kísérlet, mert az észak-koreaiak egy kicsi, ballisztikus rakétára szerelhető töltetet teszteltek.

Mint az újság írta, egyelőre az sem zárható ki, hogy Észak-Korea kizárólag hagyományos robbanószert alkalmazott, és félre akarja vezetni a világot a nukleáris tesztről tett bejelentésével. Amerikai hírszerzők szerint az adatok teljes feldolgozása még heteket vehet igénybe.