Grúzia állampolgárságot ígér az oroszoknak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Grúz állampolgárságot ígér a Grúziában élő oroszoknak Mihail Szaakasvili, a kaukázusontúli ország államfő válaszul arra, hogy Oroszországból grúzokat utasított ki az elmúlt hetekben. A döntést az államfő jelentette be pénteken Tbilisziben.

Mihail Szaakasvili köztársasági elnök szavait elsősorban a Grúziában állomásozó orosz katonatiszteknek és hozzátartozóiknak címezte. Elmondta, hogy a grúz törvények lehetővé teszik a kettős állampolgárságot.
 
Szaakasvili egyben azt üzente az oroszországi grúz üzletembereknek, akik az utóbbi hetekben számtalan nehézségbe ütköztek, hogy hazájukba visszatérve kedvező üzleti körülményekre és adózási feltételekre számíthatnak.
 
Oroszország és Grúzia között szeptember 27-én tört ki diplomáciai válság, amikor a grúz hatóságok kémkedés vádjával letartóztattak négy orosz katonatisztet. A katonákat  később elengedték ugyan, Oroszország azonban  visszahívta diplomatáit Tbilisziből, megszakította a közlekedési és postai összeköttetést Grúziával, s megszigorította a területén élő grúzok ellenőrzését.