Németország vezeti az ENSZ libanoni haditengerészeti erőit

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Németország átvette a libanoni ENSZ-erők keretében békefenntartó szolgálatot teljesítő nemzetközi haditengerészeti kontingens parancsnokságát vasárnap - közölte a német hadsereg szóvivője.

Az ezzel kapcsolatos ünnepi ceremóniára délben kerül sor a bejrúti kikötőben - tette hozzá a szóvivő.

Németország mintegy 2400 katonával vesz részt a libanoni békefenntartásban, s elsősorban a libanoni tengeri utak ellenőrzésében vállal szerepet. Elsődleges feladata a Hezbollah síita gerillaszervezetnek szánt fegyverszállítások megakadályozása, a szervezettel szemben elrendelt fegyverszállítási embargó betartatása.

A berlini kormányzat már korábban jelezte, hogy vállalja a nemzetközi haditengerészeti erők parancsnokságát, s erre mind Bejrút, mind az ENSZ által felhatalmazást kapott. A nemzetközi haditengerészeti kötelékben dán, norvég, svéd holland, török és görög egységek vesznek részt. A legnagyobb kontingens a német haditengerészeté: két fregattból, négy gyorsnaszádból, továbbá több hadtáp-szolgálatot teljesítő hajóból áll.

A német kontingens megérkezéséig ideiglenesen Olaszország látta el az ENSZ haditengerészeti erőinek parancsnokságát. A német haditengerészeti erők munkáját a Bundeswehr több ellenőrző, illetve felderítő repülőgépe is segíti. A gépek Ciprusról érkeztek Libanonba.

Angela Merkel kancellár kormánya elengedhetetlennek nevezte Németország közel-keleti szerepvállalását, kiemelve az Izraellel szembeni felelősségét, s ennek kapcsán az Izrael és a radikális iszlám Hezbollah közötti fegyverszünet betartását. A Bundeswehr most első alkalommal teljesít békefenntartó szolgálatot a Közel-Keleten.