Barroso után a német kormány is kiállt Verheugen mellett

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A német kormány, személy szerint Angela Merkel kancellár és Frank-Walter Steinmeier külügyminiszter is határozottan kiállt az Európai Bizottság ipari biztosa, Günter Verheugen mellett, akit Brüsszelben újabb támadások értek.

A bizottság egyik legbefolyásosabb tagja az uniós bürokráciát élesen támadó nyilatkozatai után a napokban újabb botrány középpontjába került. A német szociáldemokrata politikust, aki egyben a bizottság egyik alelnöke is, azzal vádolták meg, hogy azért tette meg kabinetfőnökévé egyik munkatársát, mert gyengéd szálak fűzik hozzá. Előzőleg egyes lapokban olyan fotók jelentek meg, amelyeken a 62 éves Verheugen kézen fogva járkál idén áprilisban kinevezett új kabinetfőnökével, a 48 éves Petra Erlerrel.

Günter Verheugen a maga részéről hangoztatta, hogy Erler szakmai képességei vitathatatlanok, s ő maga soha nem keverte össze a magánéletét a szakmai munkájával. A biztost már szerdán támogatásáról biztosította José Manuel Barroso.
 
Berlini kormánykörökben aggodalommal fogadták a német biztos körüli bonyodalmakat. A kabinet vezetői azonban egyértelműen kiálltak Verheugen mellett, hangoztatva: úgy tekintenek a korábban bővítési kérdésekért felelős ipari biztosra, mint Berlin „megbízható partnerére„ a bizottságban, s kifejezetten igénylik közreműködését.

Verheugen hozzáértése és tapasztalatai különösen fontosak a német kormány számára olyan időszakban, amikor küszöbön áll az ország féléves uniós elnöksége. Mind a kancellár, mind a külügyminiszter azon a véleményen van, hogy Verheugen az elkövetkező, rendkívül fontos hónapokban a híd szerepét töltheti be Brüsszel és Berlin között.

Az ipari biztos egy német lapnak adott interjúban a közelmúltban hatalmi visszaélésekkel és pökhendiséggel vádolt több európai uniós tisztségviselőt. Verheugen egyebek között azt hangoztatta, hogy állandó a hatalmi harc a biztosok, illetve a testület több magas rangú tisztségviselője között, s ez utóbbiak túl sok hatáskört igyekeznek magukhoz ragadni.