Miniszterelnök-helyettes maradhat Markó Béla

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mégsem tűzi napirendre a román parlament a Markó Béla miniszterelnök-helyettes ellen benyújtott egyszerű indítványt, mivel az ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) vezetősége úgy döntött, hogy nem támogatja a Konzervatív Párt (PC) kezdeményezését.

A PC annak ellenére támadta meg ebben a formában Markó Bélát, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) elnökét, hogy a párt az RMDSZ-el együtt foglal helyet a román kormánykoalícióban. A PC-nek többnyire az ellenzéki szociáldemokrata és nagyromániás honatyák segítségével sikerült korábban összegyűjtenie az egyszerű indítvány benyújtásához szükséges, megfelelő számú aláírást.

A kezdeményezők azt kifogásolták, hogy az RMDSZ elnöke az utóbbi időben többször is Székelyföld területi autonómiáját szorgalmazta, ami szerintük sérti Románia alkotmányát. Úgy vélik, hogy a miniszterelnök-helyettes nyilatkozatai román- és államellenesek, sovének és irredenták, veszélyeztetik Románia területi integritását, szuverenitását és nemzetállami jellegét.

Az indítvány miatt viharos volt a koalíció kedd esti tanácskozása. A kormány fő erejét alkotó liberálisok és demokraták az RMDSZ-szel együtt azt kérték a PC-től: vonja vissza az indítványt. A körvonalazódó újabb koalíciós válságot azonban az ellenzéki PSD "oldotta meg" azzal, hogy a párt vezetői bejelentették: tizennégy képviselőjük csak saját nevükben írták alá az indítvány szövegét. Felkérték őket, hogy vonják vissza támogató kézjegyüket.

A felhívás nem maradt visszhangtalanul, hiszen szerdán a képviselőház állandó bizottságában bejelentették, hogy az egyszerű indítványhoz nincs meg a törvény által előírt, szükséges számú aláírás, ezért a Markó leváltását sürgető vitát nem tűzik napirendre. A PSD vezetői nem adtak nyilvános magyarázatot arra, hogy mi indokolta az RMDSZ-t, mint politikai ellenfelüket megsegítő döntésüket.