A szlovén matrica befűtött a szomszédoknak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A környező országok sürgetik Szlovéniát, hogy módosítsa másfél hete bevezetett matricarendszerét az autópályákon és a gyorsforgalmi utakon, mert a csak fél, illetve egy évre váltható matricák ellentétesek az idegenforgalom érdekeivel.

A horvát külügyminiszter, Gordan Jandrokovic szlovén kollégájával, Dimitrij Rupellel találkozva kérte, vezessenek be rövidebb lejáratú, azaz olcsóbb matricákat is. – Ez bizony turisták millióinak lenne jó – mondta a horvát külügyminiszter.

A horvát tengerparti idegenforgalom részben a szlovéniai tranzittól függ. A horvát idegenforgalmi minisztérium már tájékoztatót rakott ki honlapjára, miként tudják a Horvátországba utazók elkerülni a matricaköteles útvonalakat Szlovéniában.

Az osztrák külügyminiszter, Ursula Plassnik is eljárt már a szlovén kormánynál azzal a kéréssel, hogy vezessenek be rövidebb lejáratú matricákat is, de eddig senki sem járt eredménnyel.

Szlovéniában a hazai autós közönség örömmel fogadta az új matricarendszert, legalábbis annyiban, hogy évi átlagban olcsóbb, mint az eddigi fizetőkapus rendszer volt, és megszűnt a kapuknál való várakozás is.

Július elsejétől motorkerékpárral, személyautóval és kisteherautóval – 3,5 tonna összsúlyig – csak matricával lehet közlekedni Szlovéniában autópályán és autóúton, számukra megszűnt a fizetőkapus rendszer.

A mindenkori váltástól fél évig érvényes matrica ára 35 euró a személyautók és a kisteherautók, illetve 17,50 euró a motorkerékpárok számára. Idén még nem, de jövőre egyéves matrica is lesz, 55 eurós, illetve 27,50 eurós áron kaphatók majd az év végétől. Az éves matrica a naptári évre érvényes.

Matricát Szlovéniában a benzinkutaknál, a postahivatalokban és újságárusoknál lehet kapni, külföldön pedig egyes benzinkutaknál.

A matrica elmulasztásának büntetése 300-800 euró, az ellenőrzést az útfelügyelet, a rendőrség és a vámhatóság végzi.