percről percre

A mumbai terror utóélete - percről percre

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újdelhi 50 körözött terrorista kiadását követeli Iszlámábádtól. Kövesse az eseményeket és azok hatását a hvg.hu-n percről percre!

November 26-án összehangolt támadás ért két luxusszállodát, a Tádzs Mahalt és az Oberoit, kórházakat, a Csatrapati Sivadzsi főpályaudvart, a patinás Café Leopold éttermet, egy rendőrkapitányságot és egy zsidó szervezet székházát India pénzügyi központjában. A merényleteknek közel 200 halálos áldozata volt.
1 2 3 4 5 6 7
Sorrend megfordítása

Nemzetbiztonsági tanácskozást hívott össze a pakisztáni kormányfő

Összehívta az ország politikai vezetőit Juszuf Raza Gilani pakisztáni kormányfő, hogy "nemzeti konszenzusos politikát" dolgozzanak ki Indiával kapcsolatban a két ország viszonyában. A nemzetbiztonsági kérdésekkel foglalkozó konferenciát kedden tartják a politikusok részvételével.

Bekérették az indiai külügyminisztériumba Pakisztán nagykövetét

Bekérették az indiai külügyminisztériumba hétfőn Pakisztán újdelhi nagykövetét a múlt héten végrehajtott merényletsorozat miatt. A tárca a diplomatának átadott jegyzékben tiltakozását fejezte ki amiatt, hogy Iszlámábád nem volt képes megfékezni a pakisztáni területről kiinduló terrorista tevékenységet, és a pakisztáni kormány erélyes fellépését követelte a merényletek elkövetői ellen. India most először tiltakozott hivatalosan szomszédjánál a terrortámadások miatt, jóllehet az elmúlt napokban már utalt Pakisztán felelősségére.

A terrortámadások amerikai sajtóvisszhangja

A mumbai mészárlás korai teszt Barack Obama megválasztott amerikai elnök számára, akinek nemcsak országa gazdasági válsága, hanem a terrorizmus ellen is kell harcolnia - állapította meg a hétfői USA Today. Az újság szerint az Egyesült Államok, India és Pakisztán úgy állhat a legjobban bosszút a támadásokért, hogy együttműködnek egymással a terrorizmus veszedelmének leküzdésében, és annak megakadályozásában, hogy a terroristák további erőszakot szítsanak.

A The New York Times arra hívta fel a figyelmet: az Egyesült Államok legfontosabb feladata az lesz, hogy eltávolítsa Indiát és Pakisztánt az egymással való szembefordulástól. A új washingtoni adminisztrációnak gyorsan rá kell bírnia a két államot, hogy kezdjenek komoly tárgyalásokat Kasmír jövőjéről, valamint arról, hogy valódi együttműködést alakítanak ki a terroristák legyőzésére. Az újság figyelmeztetett: India vezetőinek nagyon vigyázniuk kell arra, nehogy vallási alapú háborúra ösztönözzenek az ország határain belül.

A The Wall Street Journal szerkesztőbizottságának egy tagja, Dorothy Rabinowitz írásában bírálta a CNN hírtelevízió több tudósítását, amelyekben olyan vélemények hangzottak el, hogy az Egyesült Államok (is) felelős a mumbai merényletekért. A tekintélyes konzervatív lap szerzője szerint hibás azt sulykolni, hogy Washington a terror ellen indított háborújával megsértette a muszlim világot. Az újság szerkesztője szerint a muszlim terrorizmus egyik gyökere a vallásos fanatizmus, amiről nem ejtettek szót a hírtelevízióban megszólaltatott "szakértők".

Romolhatnak az indiai-pakisztáni kapcsolatok

Nem szabad megengedni, hogy romoljanak az India és Pakisztán, valamint a hinduk és a muszlimok közötti kapcsolatok a merényletek következtében - mondta Radzsmohan Gandhi indiai politikai aktivista hétfőn Budapesten. Sajnos ennek jelenleg megvan az esélye, mert az emberek rendkívül dühösek, és a kölcsönös bizalmatlanságnak történelmi hagyományai vannak. Így mindkét oldalon elképzelhető, hogy a terrorcselekményeket eszközként használják fel a másik ellen - mondta Mahatma Gandhi unokája az MTI-nek a nemzetközi Gandhi-konferencián nyilatkozva. Radzsmohan Gandhi kiemelte: egyelőre nem lehet semmit kizárni, de remélhetőleg nem indul el erőszakos láncreakció.

A támadások európai sajtóvisszhangja

A támadások hátterével és várható következményeivel foglalkozó hétfői európai sajtó szerint félő, hogy a terroristák elérték rejtett céljukat, és véget vetettek a két ősellenség, India és Pakisztán közeledésének.

Rice: Pakisztán együttműködése az új kormány próbája

Az Egyesült Államok teljes együttműködést vár el Pakisztántól a terrortámadások ügyében, és az erre adott pakisztáni válasz lesz az új polgári kormány próbája - jelentette ki hétfőn Londonban Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter. Rice felszólította Iszlámábádot: tárják fel a bizonyítékokat, akárhol is vannak azok. "Itt az idő a teljes, abszolút átláthatóságra és együttműködésre" - hangsúlyozta az amerikai diplomácia vezetője, akit szerdára várnak Újdelhibe.

Még rosszabb lehet a viszony a szomszéddal

A merényletek súlyos csapást jelentenek az indiai-pakisztáni kapcsolatokra - jelentette ki hétfőn az indiai külügyi államtitkár. Anand Sarma úgy vélekedett, hogy mivel a támadók valamennyien Pakisztánból jöttek, a vérengzés "súlyosan érinti a két ország közötti normalizációs folyamatot, valamint a kölcsönös bizalomerősítő intézkedéseket." Az indiai politikus felszólította a pakisztáni vezetést: teljesítse ama ígéretét, mely szerint nem engedi senkinek területét India elleni támadásokra felhasználni.

Lemondana Mahárástra állam miniszterelnöke

Felajánlotta lemondását Mahárástra indiai állam főminisztere (miniszterelnök). A terrorcselekmény-sorozat miatt már vasárnap bejelentette távozását Sivrádzs Pátil indiai szövetségi belügyminiszter, és hétfőn benyújtotta lemondását Mahárástra miniszterelnök-helyettese, Raoszaheb Rámcsandra Pátil, valamint az ország nemzetbiztonsági tanácsadója is.

Bush és Medvegyev támogatásáról biztosította az indiai kormányfőt

Az amerikai elnök biztosította az indiai miniszterelnököt, hogy Washington segítséget nyújt Újdelhinek a mumbai vérengzés tetteseinek a kézre kerítésében. Bush szerint a tragédia lehetőséget ad a világnak, hogy bebizonyítsa elkötelezettségét a terrorizmussal szembeni fellépés mellett. Ugyancsak a terrorizmus elleni együttműködésről volt szó Medvegyev és Szingh telefonbeszélgetésében. A téma fontos napirendi pont lesz az orosz államfő december 5-én kezdődő indiai látogatásán.

Indiai rendőrség: pakisztáni szélsőségesek voltak

A Laskar-e-Taiba (Igazak Hadserege) pakisztáni szélsőséges szervezet tagjai követték el a 174 halálos áldozatot követelő mumbai terrortámadásokat - jelentette ki vasárnap egy magas rangú mumbai rendőrtiszt. A támadók a szervezeten belül "egy radikális csoportból" kerültek  ki  - mondta sajtóértekezletén Rakes Maria bűnügyi főfelügyelő.

A Laskar-e-Taibáról már hosszú ideje úgy tartják Indiában, hogy a pakisztáni hírszerzés hozta létre az India elleni titkos háború megvívásának támogatására, Kasmír elszakítása érdekében. Korábban egy amerikai terrorelhárítási tisztségviselő úgy nyilatkozott, hogy a támadássorozat a Laskar-e-Taiba jegyeit viseli magán.

1 2 3 4 5 6 7