percről percre

A mumbai terror utóélete - percről percre

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Újdelhi 50 körözött terrorista kiadását követeli Iszlámábádtól. Kövesse az eseményeket és azok hatását a hvg.hu-n percről percre!

November 26-án összehangolt támadás ért két luxusszállodát, a Tádzs Mahalt és az Oberoit, kórházakat, a Csatrapati Sivadzsi főpályaudvart, a patinás Café Leopold éttermet, egy rendőrkapitányságot és egy zsidó szervezet székházát India pénzügyi központjában. A merényleteknek közel 200 halálos áldozata volt.
1 2 3 4 5 6 7
Sorrend megfordítása

Nagy erejű robbanás a zsidó központnál

Az első robbanást fegyverropogás és több kisebb detonáció követte. Szemtanúk szerint a központot elfoglaló terroristákkal tűzharcot vívó különleges egység hajtotta végre a robbantást.

Nyolc külföldi áldozat

Nyolc külföldi állampolgár halálát és 22 sebesülését erősítették meg az indiai hatóságok.

Gyurcsány táviratozott

Gyurcsány Ferenc kormányfő a Magyar Köztársaság minden polgára nevében táviratban fejezte ki együttérzését az indiai népnek és az áldozatok hozzátartozóinak. A miniszterelnök elítélte a támadást

Indulásra várnak a magyarok

Jól van és az elutazásra vár az Európai Parlament küldöttségének két magyar tagja, aki az indiai Mumbaiban tartózkodott a terrortámadások idején - erősítette meg Magyarország nagykövete. Franciaország egy 180 férőhelyes repülőgépet küld az EP-delegációért és olyan európai uniós állampolgárokért, akik nem tudták elérni repülőgépüket - mondta Pálmai Géza telefonon az indiai fővárosból, Újdelhiből. A repülőgép érkezését közép-európai idő szerint fél tízre várják, s legkorábban két órával később indul vissza. Úti célja valószínűleg Párizs lesz, ebben az esetben mintegy 7 és fél órát vesz igénybe az út - mondta a nagykövet.

74 holttestet találtak a Tádzs Mahal szállodában

Legalább 74 holttestet találtak az indiai hadsereg kommandósai pénteken a mumbai Tádzs Mahal szálloda elleni roham során.

Polgári géppel jönnek Glattfelderék

Változott a terv és az időpont is, ugyanis az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Franciaország nem katonai csapatszállító gépet, hanem polgári repülőgépet küld a Mumbaiban (Bombay) rekedt európai parlamenti delegációért. Emellett néhány órával későbbre tolódott az utazás - mondta Szelestey Lajos külügyi szóvivő pénteken. A repülőgép közép-európai idő szerint péntek reggel fél tízkor - több mint nyolcórás csúszással - landol majd Mumbaiban, s a feltöltés után, legkorábban két órával később indulhat vissza Európába. Az utazás mintegy hét órát vesz igénybe, így várhatóan este fél hét és fél nyolc között száll majd le a repülő, amelyen az uniós küldöttség két magyar tagja, Glattfelder Béla néppárti EP-képviselő és Császi Levente bizottsági szakértő is rajta lesz. Egyelőre még nem tudni, hogy Európában hol száll majd le a repülő. Korábban azt tervezték, hogy Párizs lesz a célpont.

Még mindig a Tádzs Mahal szállodában lehet egy terrorista

Két robbanás és lövések hallatszottak pénteken a mumbai Tádzs Mahal szállodánál. Az indiai hadsereg egyik magas rangú parancsnoka szerint a hotelben még mindig bent van egy terrorista, aki kikapcsolta azon az emeleten az áramot, ahol rejtőzik és elképzelhető, hogy fogságában tart két túszt, egy férfit és egy nőt. Előzőleg a hadsereg arról számolt be, hogy a szállodában gyakorlatilag mindenkit evakuáltak és a terroristaellenes akció hamarosan véget ér.

93 embert szabadon engedtek az Oberoi hotelből

Kilencvenhárom embert, többségében külföldieket engedtek szabadon pénteken a mumbai Oberoi luxusszállóból, 36 órával azután, hogy iszlamista szélsőségesek támadták meg a hotelt.

Kommandósok rohanták meg a zsidó közösségi házat

Szemtanúk beszámolója szerint a kommandósok akciója előtt katonák tüzet nyitottak az épületre feltehetően abból a megfontolásból, hogy elvonják a túszejtők figyelmét. 

Három pakisztáni szélsőséges került őrizetbe

Indiai lapértesülés szerint a mumbai merényletsorozat három gyanúsítottja bevallotta, hogy a pakisztáni Laskar-i-Taiba szélsőséges iszlamista szervezet tagja. A Dél-Ázsia egyik legnagyobb szélsőséges iszlám csoportjaként számon tartott Laskar-i-Taiba (Igazak Hadserege) viszont csütörtökön tagadta, hogy bármi köze lenne az India pénzügyi központját, Mumbait (Bombay) vérbe borító támadásokhoz. A Hindu című napilap névtelenül nyilatkozó nyomozókra hivatkozva pénteken azt írta, az egyik őrizetbe vett támadó azt is elismerte, hogy a pakisztáni Pandzsáb tartományban él. A vallomások szerint a merénylők a pakisztáni Karacsiból szerda reggel indultak el egy kereskedelmi hajóval Mumbaiba, ahol kisebb csoportokra oszlottak fel, majd kezdték el a támadásokat.

1 2 3 4 5 6 7