Pénteken irány a dzsungel, az expedíció célja már az alaptábor

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Vincze Szabolcs

A Makalu 2008 expedíció körül kisebb kellemetlenségeket leszámítva minden rendben, a hírek szerint péntek reggel indulhatnak tovább Katmanduból. A ruhák eltűntek az éterben, majd meglettek, a szállítás és a csúcsengedélyek problémája megoldódott.


Az expedíció tagjai katmandui szállodájuk udvarán. Pénteken továbbálnak
A 2008-as Makalu-expedíció tagjai sikeresen megérkeztek Katmanduba, és az utóbbi napokat az alaptáborba való indulás előtti utolsó készülődésekkel töltötték. El kellett intézni az engedélyeket, a csomagok elszállítását, csak ezek után lehetett szó az elindulásról.

Az Erőss Zsoltból, Mécs Lászlóból, Kollár Lajosból és Sterczer Hildából álló négytagú expedíció péntek reggel hagyja el a nepáli fővárost egy kisrepülővel, majd a kiszállást követően nagyjából tizenkét napos gyaloglás vár rájuk a dzsungelen keresztül, míg fölérnek az 5000 méter felett fekvő alaptáborba.

A csúcsengedélyek kérdése is megoldódott, ráadásul igen kedvezően, hiszen sikerült csatlakozni egy lengyel csoporthoz az engedélyek ügyében. Ez azt jelenti, hogy nem kellett sem a magyar expedíciónak, sem a lengyelnek fölöslegesen többet fizetni, de innentől kezdve a két vállalkozás együttműködése természetesen megszűnik.

A felszerelés és a már kipótolt élelmiszer nagy része helikopterrel jut föl ilyen magasra, az expedíciót azonban így is segíti 35 serpa teherhordó, akik szintén az alaptáborig tartanak a magyar csapattal. Szokásukhoz híven az alpinisták onnantól kezdve nem vesznek igénybe semmilyen külső segítséget.

A szállítás persze ezúttal se volt zökkenőmentes. A ruházatból három pehelynadrág eddig még nem érkezett meg, valahol elakadtak Katmanduig, a csapat így egy csomagküldő szolgálat segítségét volt kénytelen igénybe venni. Az eredmény megnyugtató, az öltözékek jelenleg Bangkokban vannak, érkezésük csütörtökre várható.

Az utóbbi évekhez képest a politikai és társadalmi helyzet is sokat változott az ázsiai országban, amire a legújabb választások szolgálnak példaként. Sajnos ez megnehezítheti az expedíció helyzetét, melynek tagjai egyenesen attól tartanak, hogy visszafelé már nem tudnak azon az úton lejönni, ahol felmentek, hanem tanácsosabb lesz majd Tibet felé kerülniük.