Netanjahu haladékot kapott a kormányalakításra

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kétheti haladékot kapott a kormányalakításra Simon Peresz izraeli államfőtől Benjámin Netanjahu kijelölt miniszterelnök - közölte pénteken az izraeli elnöki hivatal.

Netanjahu eredeti kormányalakítási megbízatása vasárnap jár le. A megbízott miniszterelnök a haladékot arra próbálja felhasználni, hogy meggyőzze az Ehud Barak vezette Munkapártot a kormánykoalícióban való részvételről.
 
Barak, a Munkapárt vezetője, a távozó kormány védelmi minisztere korábban nagy nemzeti egységkormány megteremtése mellett foglalt állást egy nyilatkozatában. Szavai szerint megpróbáltatások várnak Izraelre a biztonsági kihívások és a gazdasági válság miatt, ezért van szükség széles egységkormányra a jobboldali Benjámin Netanjahu vezetése alatt. "Egy csupán a jobboldalra korlátozódó kormány csak bajt okozna" - mondta.  Az izraeli média szerint Barak - volt kormányfő, egykori vezérkari főnök - szeretné megőrizni védelmi miniszteri posztját. 
 
Bár Netanjahu a vallásos és a szélsőjobboldali pártok támogatásának köszönhetően már jelenleg is abszolút többséget élvez a kneszetben, szélesebb, politikailag kiegyensúlyozottabb kabinetet szeretne alakítani a Munkapárt bevonásával. Ez utóbbi azonban igen megosztott a kérdésben, és jövő kedden tartandó rendkívüli kongresszusán dönt a kérdésről. 
 
Az izraeli törvények lehetőséget teremtenek a késleltetésre. Netanjahunak vasárnapig kellett volna megalakítania kormányát és annak összetételét jóváhagyásra a törvényhozás elé terjesztenie. Ennek hiányában azonban az államfőtől haladékot kellett kérnie, amelynek hatálya április 3-án jár le.
 
Netanjahu a sajtó előtt megerősítette Peresznek: a nemzeti egységkormány létrehozásához szüksége van a haladékra. "Egy ilyen kormány megteremtése még inkább nélkülözhetetlennek tűnik számomra, miután tárgyaltam a vezérkarral és az ország gazdasági irányítóival" - mondta a megbízott kormányfő, utalva az ország biztonságát fenyegető veszélyekre, valamint a gazdasági válságra.