A dohánytermékek adójáról folytat vitát az Európai Parlament

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A dohánytermékekre kivetett jövedéki adó szerkezetéről és kulcsairól szóló előterjesztés került kedden az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésének napirendjére, Becsey Zsolt néppárti EP-képviselő előterjesztésében.

A terv szerint két lépcsőben, jelentősen emelnék a dohánytermékek minimális jövedékadó-szintjét. Az EP gazdasági bizottsága támogatja az Európai Bizottság, az EU "kormánya" javaslatát, de kisebb mértékű emeléseket szeretne. A témában az Európai Parlament felelőse Becsey Zsolt. Adózási ügyekben az EP-nek csupán konzultációs jogköre van. Ez azt jelenti, hogy a végső döntést - a parlament véleményének megismerése után - a tagállami kormányokat képviselő Tanácsban egyhangúlag hozzák meg.

Az Európai Bizottság által javasolt jogszabály célja, hogy elkerüljék az egységes uniós piac torzulását, és erősítsék az adókonvergenciát. Jelenleg ugyanis a dohánytermékekre kivetett adó jelentősen különbözik az egyes tagállamokban. A tervezet másik célja - a dohánytermékek reklámozásának tilalmával és oktatással, tájékoztatással kiegészülve - az egészségvédelem.

A parlament plenáris ülése elé került tervezet szerint 2012 januárjától ezer szál cigaretta után legalább 64 euró adót kellene fizetni, 2014-től pedig 75 euró lenne a minimális adó. Ez 15 euróval kevesebb az Európai Bizottság által javasolt 90-nél. A 75 euró húsz szálas dobozokkal számolva másfél euróra jön ki dobozonként, ami 300 forintos euróárfolyam mellett 450 forint adótartalom egyetlen doboz cigaretta esetében.

Az Európai Bizottság 2010-ben, illetve 2014-ben emelné a minimális adószinteket. A parlamenti szakbizottság - hogy több időt biztosítson a tagállamok számára az átállásra - az első emelést 2012-re időzítené.