Robbanás egy permi éjszakai bárban, 109 halott

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Már 109-re emelkedett az oroszországi Perm egyik szórakozóhelyén péntek éjjel kiütött tűz halálos áldozatainak száma. Az orosz hatóságok őrizetbe vették a mulató vezetőjét és egyik társtulajdonosát.

A permi Sánta ló szórakozóhelyen történt szerencsétlenség sérültjei közül a legfrissebb közlések szerint 134 embert ápolnak kórházban, közülük mintegy nyolcvanan súlyos, 21-en pedig válságos állapotban vannak, többnyire füstmérgezés, fejsérülések és légzőszervi sérülések miatt.

Beszámolók szerint a tűz pillanatok alatt elharapózott a mintegy 500 négyzetméteres helyiségben, a kijáratoknál tolongtak az emberek, pánik tört ki. A 400 vendég befogadására alkalmas szórakozóhelyen mintegy 250 ember ünnepelte az intézmény megnyitásának 8. évfordulóját, főleg alkalmazottak, valamint családtagjaik és barátaik. A hasonló oroszországi tragédiák közül ez volt eddig a legsúlyosabb, s a szakértők szerint a halálos áldozatok száma tovább nőhet - jelentette Horváth Júlia, az MTI moszkvai tudósítója.
  
Medvegyev elnök utasítására reggelre az Ural közelében fekvő városba érkezett az egészségügyi és a belügyminiszter, továbbá a rendkívüli helyzetek minisztere és az utóbbi tárca négy különleges repülőgépe. A legsúlyosabb sérültek közül néhányat már kora reggel útnak indítottak Moszkvába helikopteren. Tatyjana Golikova egészségügyi miniszter reggel a permi kórházakat felkeresve a helyi és a magával hozott orvosokkal közösen vizsgálta, mely sérülteket lehet és kell Moszkvába szállítani. Értesülések szerint a nap folyamán 45 sérültet visznek a fővárosba.
 
A hatóságok hangsúlyozták, hogy nem történt robbanás: a rendelkezésre álló adatok szerint a tüzet és az azt követő pánikot egy sűrített gázzal, vagy sűrített levegővel működő, úgynevezett "hideg tűzijáték" petárdája okozta. Szakértők szerint a kevéssé veszélyesnek tekintett pirotechnikai eszköz hibás lehetett, vagy  begyújtásakor nem vették figyelembe a helyiség belmagasságát.
  
A permi ügyészség nyomozói szombaton őrizetbe vették a mulató vezetőjét és egyik társtulajdonosát, akiket a tűzbiztonsági előírások be nem tartása miatt gondatlanságból elkövetett emberöléssel gyanúsítanak. A helyi nyomozó hatóság vezetője további felelősök őrizetbe vételét is kilátásba helyezte. A szerencsétlenséget - a tűz bejelentésével és a pánik kitörésével együtt - megörökítette egy videofelvétel.


Dmitrij Medvegyev elnök kormánybizottság alakítására utasította Vlagyimir Putyin kormányfőt, az illetékes minisztereket és a helyi kormányzót pedig minden szükséges lépés azonnali megtételére. Putyin a kormánybizottságot a hírügynökségi jelentések tanúsága szerint már az elnöki utasítást megelőzve megalakította, élére Szergej Sojgut, a rendkívüli helyzetek miniszterét nevezve ki. A hatóságok láthatólag igyekeznek elkerülni azokat a hibákat, amelyek a Nyevszkij Expressz elleni november 27-i merénylet után órákig késleltették a segítségnyújtást.