Bombamerénylet biciklivel - öt halott, 37 sérült

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Biciklit használtak egy merénylethez, amelynek következtében öt ember vesztette életét, további harminchét pedig megsebesült vasárnap Muszajja városban, Bagdadtól 60 kilométerre délre.


A tettes a kerékpárra szerelt hűtőtáskába rejtette el a robbanóanyagot, majd otthagyta a belváros piacterén. A robbanás nagy erővel pusztított az emberekkel tömött piacon, a halottak között egy nő és egy gyermek is volt.

Muszajját szunnita és síita muzulmánok vegyen lakják, de ezt a piacot leginkább síiták használják. A merénylet a szunnita muzulmán lázadók kézjelét viseli magán, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz kötődő csoportok ugyanis előszeretettel választanak célpontul zsúfolt, leginkább civilek által látogatott helyszíneket.

A Bagdadtól 100 kilométerre nyugatra fekvő Ramadi városban öngyilkos merényletben két ember vesztette életét, négy pedig megsebesült. Pár kilométerrel távolabb ugyancsak robbanóanyaggal megrakott autó repült levegőbe, de itt "csak" a merénylő halt meg.

Irakban összességében csökkent az erőszak az utóbbi két év során, de a merényletek és a lövöldözések továbbra is általánosan megszokott jelenségek. A múlt héten két öngyilkos merénylet 155 ember életét oltotta ki, több mint ötszázat pedig megsebesített Bagdadban.