Segéllyel a nyersanyagokért: India is afrikai országokat támogat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az indiai miniszterelnök, Manmohan Szingh Addisz-Abebában, Etiópia fővárosában az India-Afrika csúcsértekezletet követő sajtótájékoztatón, kedden elmondta, hogy szorosabb együttműködés elősegítése érdekében India három év alatt 5 milliárd dollárnyi támogatást ad afrikai országoknak.

A miniszterelnök elmondta: új bővülési fázisba lépett Afrika, amely valamennyi feltétellel rendelkezik, hogy a világ egyik növekedési pólusává váljon.

Az indiai-afrikai együttműködés egyedülálló, gyökerei a közös történelemből táplálkoznak, közös küzdelmünkből a gyarmatosítók, az apartheid, a szegénység, a betegség, az írástudatlanság és az éhezés ellen - tette hozzá.

Az indiai kormány a segélytől azt reméli, hogy könnyebben juthat kereskedelmi megállapodásokhoz. Afrika jelentős nyersanyag- és energiakinccsel rendelkezik, amely alkalmas lehet a fejlődő indiai gazdaság szükségleteinek kielégítésére.

Szingh tájékoztatása szerint további 700 millió dollárt adhatnak új intézmények létrehozására és oktatási programokra, 300 millió dollárt egy új, Etiópiát Dzsibutival összekötő vasútvonal megépítésére, 2 millió dollárt pedig az Afrikai Unió Szomáliai békefenntartó műveleteinek finanszírozására.