Szíria-csúcs: elege lett a szaúd-arábiai külügyminiszternek

Szíria-csúcs: elege lett a szaúd-arábiai külügyminiszternek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Szaúd-Arábia külügyminisztere otthagyta a tuniszi értekezletet, mert úgy látta, hogy az csak "tehetetlenkedik" - jelentette pénteken az al-Arabija szaúdi televízió.

Szaúd al-Fejszál herceg távozott, miután a felszólalásában azt hangsúlyozta, hogy a "nem elég" a humanitárius segélyre összpontosítani, tenni is kell valamit a szíriai nép védelmében - közölte a televízió. A jelentésből nem derül ki, hogy később részt vesz-e még a herceg a tanácskozáson.

A külügyminiszter a találkozó alkalmával külön megbeszélést folytatott amerikai kollégájával, és ennek kezdetén egy kérdésre válaszolva "kiváló ötletnek" nevezte a szíriai ellenzék felfegyverzését. A miért kérdésére azt válaszolta, hogy "mert meg kell védeniük magukat".

A kormányerők tankjai Szíria utcáin
©

Közben a szíriai ellenzék fő csoportosulása, a Szíriai Nemzeti Tanács elnöke a tunéziai fővárosban azt nyilatkozta, hogy elégedetlen a tuniszi értekezlettel, a találkozó nem tesz eleget a szíriai nép követeléseinek.

Alain Juppé francia külügyminiszter a tuniszi értekezleten arról beszélt, hogy egy arab békefenntartó erő létrehozásához meg kell szerezni az ENSZ Biztonsági tanácsának a jóváhagyását. "Egyesek felvetették ezt a feltételezést. Egy ilyen művelethez a Biztonsági Tanácsnak kell megadnia a zöld jelzést" – mondta. Hozzátette, hogy "ha a helyzet nem javul gyorsan, akkor minden választási lehetőséget meg kell vizsgálni".

Az arab békefenntartó erőkről Monszef Marzúki tunéziai elnök és Hamad bin Dzsászim bin Dzsábir ász-Száni katari külügyminiszter beszélt a konferencián.

"Ha a szíriai rendszer teljesen elzárkózik az elől, hogy megengedje a humanitárius segély bejutását és a sebesültek evakuálását, akkor kétség kívül új szakaszba kellene lépni" - jelentette ki Juppé.