Olajszállító kamionkonvojra támadt a FARC

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) szélsőbalos gerillaszervezet fegyveresei hétfőn megtámadtak egy olajszállító kamionkonvojt - közölték a helyi hatóságok.

Géppuskatüzet zúdítottak a járműoszlopra, két embert megölve. Az egyik áldozat egy kamionsofőr, másik egy, a konvojjal tartó postakocsi utasa volt. A támadást Kolumbia déli részén hajtották végre, Caqueta tartományban. A hatóságok szerint a gerillák a kormányhadsereg ellenük indított hadműveletére szánták válaszcsapásnak a támadást.

A FARC Kolumbia legnagyobb gerillaszervezete. 1964-ben alakult egyfajta kommunista szellemiségű, parasztokból verbuvált hadseregként, amely a szegények és gazdagok közötti egyenlőtlenségek megszüntetését tűzte zászlajára. A szervezet 17 ezer harcosával egykor igencsak befolyásos volt, városokat támadott meg, és embereket rabolt el. 

Az elmúlt években azonban csökkent az ereje, és létszáma is megfogyatkozott. Nemrégiben bejelentette, hogy felhagy a kormány elleni harcával, de azt nem, hogy az erőszakcselekményekkel is.