Pók és mentőkutya után ősharkályt neveztek el Nelson Mandeláról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Nobel-békedíjas Nelson Mandela, a Dél-afrikai Köztársaság első fekete bőrű elnöke 94. születésnapja tiszteletére neveztek el egy őskori harkályt francia és német paleontológusok.

Az apartheidellenes aktivista, az Afrikai Nemzeti Kongresszus vezetője 27 évet töltött börtönben, java részét a Robben-szigeten. Mandela volt a 466. fogoly, aki a Robben-szigetre érkezett 1964-ben. Tiszteletére neveztek már el pókot, elemi részecskét, amerikai mentőkutyát, egy fát, a virágok több alcsoportját, számos versenylovat. A listán a legújabb az Australopicus nelsonmandelai, amelyről a Journal of Vertebrate Paleontology című szaklapban jelent meg tanulmány.  

"Egyfajta ajándéknak szántuk az elnevezést Nelson Mandela 94. születésnapjára" - hangsúlyozta Albrecht Manegold, a frankfurti Senckenberg Kutatóintézet paleontológusa, hozzátéve, hogy az afrikai kontinens legrégebbi harkályáról van szó. 

A feltételezések szerint az ősharkály a korai pliocén korban, 3-5 millió évvel ezelőtt élt, megkövesedett maradványai a Langebaanweg lelőhelyen kerültek elő Dél-Afrika délnyugati partvidékén. Az Eurázsiában és Amerikában jelenleg élő harkályok rokona, viszont semmi köze az afrikai "fakopáncsokhoz". Ez az állat az eurázsiai eredetű afrikai harkályok korábban ismeretlen, negyedik ágát képviseli. Nagy valószínűséggel környezeti változások miatt szigetelődött el Afrikában - hangsúlyozzák tanulmányukban a kutatók. Rámutatva: bizonyítékok vannak arra nézve, hogy Langebaanweg térségét, amely jelenleg cserjés-bokros vidék, a kora pliocén idején erdőségek borították.