Kiszorult az igazi tél Európából

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése az európai időjárási helyzetről.

A szokatlanul erős atlanti ciklontevékenység következtében Európa legnagyobb részéről szinte kiszorult az igazi tél. Északnyugat-Európát ugyanis sorra érik el a nagyon mély, viharos időjárást okozó ciklonok, amelyek különösen a Brit-szigeteken nem egy helyen 120-150 km/h-t elérő szélrohamokat okoznak. Jelenleg a Norvég-tenger felett figyelhető meg egy intenzív ciklon, amelynek hosszan elnyúló, hullámzó frontrendszere csütörtök reggel Európa legészakibb pontjától a Helsinki-Berlin vonalon keresztül egészen Földközi-tenger középső medencéjéig húzódott.

A frontrendszer mentén sok helyen esik az eső, ráadásul a déli szakaszán - a Genovai-öböl felett - egy mediterrán ciklon mélyült ki, ami az Alpok déli oldalán jelentős, sok helyen 50 mm feletti csapadékot okoz, illetve az 1500-2000 m feletti régiókban helyenként 1 m-t meghaladó friss havat eredményezett. Ettől a frontzónától keletre intenzív déli áramlás alakult ki, emiatt még a kemény téli időjárásáról ismert Kelet-európai-síkságon is többnyire néhány fokkal fagypont felett alakul a nappali órák hőmérséklete, ami hozzávetőlegesen 10-15 fokkal melegebb, mint az ilyenkor szokásos. 

A kontinensen a legmelegebb továbbra is a Földközi-tenger partvidékén van, ahol a hőmérséklet 15 fok körül alakul, de szerdán - az alpi főn következtében - Salzburg környékéről jelentették a legmagasabb hőmérsékletet, 19 fokot. 

A Kárpát-medence időjárását péntek estig az említett, fokozatosan dél felé helyeződő mediterrán ciklon alakítja.