Fogolycserével szabadult egy amerikai katona a tálibok fogságából

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Egy szökési kísérlete után a tálibok hetekig sötétben, vasketrecbe zárva őrizték Bowe Bergdahl őrmestert, akinek szabadulását öt, a guantánamói bázison fogva tartott tálib vezető Katarba szállításával váltotta meg az amerikai kormány – erősítették meg vasárnap amerikai katonai források a The New York Times értesülését.

A németországi Landstuhlban orvosi megfigyelés alatt áll a 28 éves Bergdahl. A hadsereg szerint fizikai értelemben már alkalmas lehet arra, hogy további gyógykezelésre az Egyesült Államokba, minden bizonnyal a texasi San Antonióba szállítsák, de mentálisan még nem készült arra, hogy találkozzon a családjával.

Az "érzelmi problémákkal" küszködő őrmester május 31-i szabadulása óta még nem beszélt a szüleivel, akik a CNN hírtelevízió szerint halálos fenyegetést kaptak e-mailben. Az ügyben a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és az idahói rendőrség nyomozást indított.

Az orvosok szerint a katonának elsősorban a bőre és az ínye sínylette meg a csaknem ötéves fogságot. A The New York Times úgy értesült, hogy Bergdahl nem alultáplált. Nem jutnak el hozzá a külvilág hírei, és nehezen barátkozik meg azzal a ténnyel, hogy a fogsága alatt tizedesből őrmesterré léptették elő.

John Kerry amerikai külügyminiszter, aki a vietnami háború idején maga is szolgált a haditengerészetnél, a CNN-en pénteken sugárzott nyilatkozatában védelmébe vette Barack Obama elnöknek döntését a fogolycseréről. A diplomáciai tárca vezetője "sértőnek és érthetetlennek" nevezte azokat a bírálatokat, amelyek szerint Bergdahlt nem kellett volna kiváltani a fogságából.

Az amerikai kormánynak a fogolycseréről hozott döntése támadások kereszttüzébe került a kongresszusban, amelynek több tagja szerint is törvénysértést követett el az elnök, amikor a vonatkozó jogszabály ellenére a képviselőket nem értesítette 30 nappal előre a guantánamói foglyok tervezett elszállításáról. Az öt rabot az amerikai-tálib fogolycserében közvetítőként fellépő Katarba szállították.

Mike Rogers, a képviselőház hírszerzési bizottságának republikánus elnöke vasárnap az ABC televíziónak azt mondta, hogy szerinte az öt elengedett tálib közül legalább hárman visszatérnek a harchoz, miután egy év múlva elhagyhatják majd Katart.

Bowe Bergdahlt több katonatársa is dezertőrnek tartja, akinek eredménytelen felkutatása legalább két bajtársa életét követelte.