Alakul az oroszbarát nemzetközi liga

Alakul az oroszbarát nemzetközi liga

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az amerikai elnök, a magyar külgazdasági és külügyminiszer és a bajor kormányfő is oldaná Oroszország elszigeteltségét.

Az idén vissza kell vonni az Oroszország ellen az ukrán válság miatt kivetett európai uniós szankciókat - sürgette Horst Seehofer bajor kormányfő, a Keresztényszociális Unió (CSU) elnöke egy vnémet lapinterjúban. "Reálpolitikát javaslok kardcsörtetés helyett" - mondta a politikus a Bild am Sonntag című lapnak arra a kérdésre, hogy milyen politikát kellene követni a Donald Trump vezette Egyesült Államokkal és Vlagyimir Putyin Oroszországával kapcsolatban.

Mint mondta, világossá kell tenni, hogy hol vannak nézeteltérések, például az ukrajnai Krím félsziget bekebelezése ügyében, de ezzel együtt "törekedni kell ésszerű gazdasági kapcsolatokra". Kiemelte, hogy az idén be kell fejezni az Oroszország elleni büntetőintézkedések politikáját, Oroszországnak pedig vissza kell térnie a vezető ipari hatalmak alkotta G8 csoportba, amelyben tagságát 2014-ben felfüggesztették az ukrajnai válságban folytatott tevékenysége miatt.

Horst Seehofer hangsúlyozta, hogy ki kell törni az ellenséges tömbökön alapuló 20. századi gondolkodásból, és közös választ kell találni a terror, a migráció, a klímaváltozás kihívására. Ebben pedig "nem segít a +ha te engem, akkor én téged+ politikája" - mondta.

"Óriási hibát jövet el, aki azt gondolja, hogy egyszerre összetűzésbe kerülhetünk az Egyesült Államokkal, Oroszországgal és Nagy-Britanniával" - tette hozzá Horst Seehofer.A CSU testvérpártjával, az Angela Merkel kancellár vezette Kereszténydemokrata Unióval (CDU) és a szociáldemokrata párttal (SPD) együtt tagja a német szövetségi kormánynak, amelynek hivatalos álláspontja szerint az Oroszország elleni szankciók feloldásának feltétele az ukrajnai válság békés rendezésére 2015 elején kidolgozott minszki megállapodás végrehajtása.

Donald Trump pénteken beszélt telefonon Vlagyimir Putyinnal, és akkor nem esett szó a szankciók feloldásáról, de korábban az újonnan megválasztott amerikai elnök is a bajor kormányfő álláspontján volt. Távozása előtt ugyanakkor Obama elnök egy évvel meghosszabbította az oroszok elleni szankciókat, amelyeket még 2014 tavaszán rendeltek el, miután az oroszok megszállták az Ukrajnához tartozó Krím-félszigetet.

Szijjártó Péter Putyin elnök csütörtöki magyarországi látogatása előtt néhány nappal a Kommerszant című orosz gazdasági lapnak adott interjújában reményét fejezte ki, hogy az Európai Unió Donald Trump hatalomra kerülése után feloldhatja az Oroszország ellen az ukrajnai háború és a Krím illegális megszállása miatt elrendelt szankciókat.

Hozzászólások