Dollártízezreket kapott Putyinék hírtévéjétől Trump elsőként megbukott főtanácsadója

Dollártízezreket kapott Putyinék hírtévéjétől Trump elsőként megbukott főtanácsadója

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Oroszország bőkezűen honorálta munkájáért Michael Flynnt, akitől múlt hónapban vált meg Trump elnök.

Donald Trump amerikai elnök első és lemondatott nemzetbiztonsági főtanácsadójának ügyében vizsgálódik egy parlamenti bizottság: Michael Flynn borsos honoráriumokat kapott ugyanis a Russia Today nevű angol nyelvű orosz televíziótól is.

A képviselőház kormányzati ellenőrzéssel és reformokkal foglalkozó bizottságának rangidős demokrata párti tagja, Elijah Cummings nyilvánosságra hozta azokat az elektronikus leveleket, átutalások dokumentumait és csekkek másolatait, amelyek bizonyítják, hogy Michael Flynn 2015-ben több tízezer dolláros honoráriumokat kapott a Russia Today-tól.

Cummings dokumentumokat mutatott be arról, hogy Flynn tavalyelőtt, két hónappal azelőtt, hogy Donald Trump tanácsadója lett, körülbelül 34 ezer dolláros tiszteletdíjat kapott az RT-től azért, mert Moszkvában részt vett egy gálaesten, ahol a díszvacsorán Vlagyimir Putyin orosz elnök mellett ült. Részvétele ismert volt, de az nem, hogy ezért pénzt is kapott.

Pár hónappal korábban, 2015 augusztusában Flynn altábornagy több mint 11 ezer dollárt kapott egy orosz légitársaságtól, októberben pedig szintén több mint 11 ezer dollárt utalt át neki a Kaspersky Lab nevű orosz kiberbiztonsági cég amerikai leányvállalata.

A dokumentumokra a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) bukkant rá a Trump-kampány és orosz tisztségviselők esetleges kapcsolatainak vizsgálata közben.

"Flynn lényegében az orosz kormány alkalmazottjaként tevékenykedett, közben ezzel egyidejűleg Donald Trump mellett dolgozott és hozzájutott titkosított anyagokhoz is" – fogalmazott a CBS televízió csütörtök esti híradójában Cummings képviselő.

Flynn szóvivője közleményt adott ki, ebben azt írta, hogy az altábornagy, aki korábban a katonai hírszerzés (DIA) vezetője volt, minden egyes alkalommal informálta a DIA illetékeseit mind az oroszországi útjai előtt, mind azok után. Elijah Cummings válaszul leszögezte: ettől függetlenül számára nem fogadható el Michael Flynn viselkedése. A marylandi képviselő levélben kérte a védelmi minisztériumtól, hogy szólítsa fel az altábornagyot az oroszoktól kapott összegek befizetésére az amerikai államkasszába.

A képviselők most azt vizsgálják, Michael Flynn megsértette-e az Egyesült Államok alkotmányát. Az alkotmány ugyanis tiltja, hogy aktív vagy visszavonult katonatisztek ajándékot fogadjanak el más országoktól. A Russia Today televízió ugyan független hírcsatornaként határozza meg önmagát, de az amerikai hírszerző szervek idén januárban nyilvánosságra hozott jelentése szerint az amerikai kormányzat az RT-t az orosz kormányzati propagandagépezet szerves részének tartja.

Trump elnök a múlt hónapban mondatta le nemzetbiztonsági főtanácsadói posztjáról Flynnt, mert az altábornagy félrevezette Mike Pence alelnököt és a Fehér Ház más tisztségviselőit azokról a megbeszélésekről, amelyeket Oroszország Washingtonban akkreditált nagykövetével folytatott. Nem sokkal lemondatása után az is kiderült, hogy Flynn tavaly nyáron a török kormány lobbistájaként tevékenykedett.