Hamis rákgyógyszerre figyelmeztet a WHO

Hamis rákgyógyszerre figyelmeztet a WHO

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pontosan úgy néz ki, mint egy leukémia kezelésére alkalmazott tabletta, de csak paracetamol van benne.

Az egész világra kiterjedő figyelmeztetést adott ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy hamis rákgyógyszer miatt, amit Európában és az amerikai kontinensen is terjesztenek. A tabletták csomagolása pontosan úgy néz ki, mint a leukémia több fajtájának kezelésére alkalmazott, ponatinib hatóanyagot tartalmazó Iclusig. Csakhogy az angol használati utasítással forgalomba került hamis gyógyszer kizárólag paracetamolt tartalmaz – írta a The Guardian.

Michael Deats, a WHO hamis gyógyszereket figyelő csoportjának vezetője szerint bár gyakoribb, hogy antibiotikumokat vagy malária elleni készítményeket hamisítanak, nem most először találkoznak hamis rákgyógyszerrel.

„Sajnos időnként a világ minden részéről kapunk jelzéseket hamis mellrák-, prosztatarák- és leukémiagyógyszerekről” – mondta.

A  30 x 45 és 60 x 15mg kiszerelésű tabletták egy svájci nagykereskedő gyanúját keltették fel. A svájci hatóságok ezután értesítették az Egészségügyi Világszervezetet.

Michael Deats szerint a tablettákat olyan rákos betegek és családtagjaik veszik az interneten, akiknek nincs egészségbiztosítása, így nem tudják maguknak megengedni a kezelést. Annak egyelőre nagyon kevés az esélye, hogy a hamis gyógyszer kereskedelmi forgalomba került.

(Címlapképünk illusztráció.)

Hozzászólások