Londonban és Amszterdamban több tucat klímatüntetőt állítottak elő

Londonban és Amszterdamban több tucat klímatüntetőt állítottak elő

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

London legforgalmasabb főútvonalain és hídjain próbálták tüntetők megbénítani a közlekedést, Amszterdamban lázadás felkiáltással megszállták a Rijksmuseum környéki utakat.

Csaknem kéttucatnyi tüntetőt vett őrizetbe a Scotland Yard hétfőn, a nemzetközi környezetvédelmi tüntetéssorozat londoni demonstrációinak első napján.

Az Extinction Rebellion nevű csoport London legforgalmasabb főútvonalain és hídjain próbálja megbénítani a közlekedést a következő két hétben. Aktivistái hétfőn letáboroztak más helyszínek mellett a parlament épületének közvetlen közelében ívelő Westminster hídon, valamint a Temze mentén húzódó Victoria rakparton.

A csoport tagjai a védelmi minisztérium épületének tőszomszédságában, a kormányzati főutca, a Whitehall közepén egy Trident rakéta makettjéhez láncolták magukat.

Az Extinction Rebellion tüntetői több londoni helyszínen autókhoz láncolták magukat.

A Scotland Yard hétfői tájékoztatása szerint eddig összesen 21 embert vettek őrizetbe. A rendőrségi fellépés már a hétvégén megkezdődött: szombaton nyolc, vasárnap három őrizetbevétel történt.

A hétvégén őrizetbe vettek ellen a londoni rendőrség beszámolója szerint a közrend megzavarására irányuló összeesküvés, illetve a rendőrség tevékenységének akadályozása a vád.

Hollandiában is akciózott az Extinction Rebellion. A rendőrség korábban úgy engedélyezte a klímavédelmi akciócsoport hétfő délelőttre, Amszterdamba tervezett megmozdulását, ha a résztvevők semmilyen formában sem akadályozzák a forgalmat.

A részt vevő több száz aktivista azonban "lázadás" felkiáltással, valamint "hagyjátok abba a beszédet, kezdjetek cselekedni, és mondjatok igazat" feliratú táblákat feltartva elállták a város egyik fő nevezetességének számító Rijksmuseum környéki utakat. A rendőrség felszólította a tüntetőket, hogy hagyják szabadon az úttestet, amikor azonban ennek nem tettek eleget, megkezdték a civil szervezet aktivistáinak előállítását. Beszámolók szerint a tüntetők nem tanúsítottak ellenállást, a rendőrségi intézkedés békés körülmények között zajlott.

Hozzászólások