Amint előkerültek a holttestek, 50 ezer eurót vett fel a szlovák újságíró-gyilkosság állítólagos megrendelője

Amint előkerültek a holttestek, 50 ezer eurót vett fel a szlovák újságíró-gyilkosság állítólagos megrendelője

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

A Kuciak-gyilkosság megrendelésével vádolt Marián Kočner 50 ezer eurót vett ki a bankból, mikor megtalálták a holttesteket.

Egész Szlovákiát megrázta, mikor az otthonukban meggyilkolták a 27 éves oknyomozó újságírót, Jan Kuciakot és menyasszonyát, Martina Kusnirovát.

A gyilkosság megrendelésével a hatóságok Marian Kocner üzletembert gyanúsítják. Kuciak a halála előtt éppen azt kutatta, hogyan működnek együtt a szlovák üzleti és politikai élet szereplői az olasz 'Ndrangheta maffiával.

A szlovák Denník N hozzájutott azokhoz a biztonsági kamerás felvételekhez, amelyeken Marián Kočner 50 ezer euró készpénzt vesz fel a Tatra Bankból csupán egy nappal azután, hogy a gyilkosságok nyilvánosságra kerültek.

Ennek hátterében az állhat, hogy egy nappal korábban, február 26-án a gyilkosságok vádlottai, Miroslav Marček és Szabó Tamás több pénzt követeltek a megrendelőtől, írja a Parameter. Másfél hónappal Kočner letartóztatása előtt az üzletember 300 ezer euró készpénzt vett fel a bankból. A bank a felvételeket átadta a rendőrségnek.

Eközben a bíróságon

Decemberben kezdődött meg az oknyomozó újságíró, Ján Kuciak meggyilkolásának pere Szlovákiában. Az egyik elkövető már 2019 áprilisában bevallotta, hogy ő lőtte le az újságírót és menyasszonyát Pozsony melletti otthonukban.

A volt szlovák katona, Miroslav Marcek hétfőn a bíróság előtt is beismerő vallomást tett. Beismerése akár a potenciálisan életfogytig tartó börtönbüntetését is csökkentheti, írja a Reuters.
Hozzászólások