27 millió dollár kártérítést kap George Floyd családja

27 millió dollár kártérítést kap George Floyd családja

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A tavaly egy rendőri intézkedés során elhunyt férfi halála világszerte tiltakozásokat váltott ki. Minneapolis a nagy összegű kártérítéssel vezekel.

Minneapolis városa pénteken beleegyezett abba, hogy 27 millió dollárt - több mint 8 milliárd forintot - fizet kártérítésként George Floyd családjának, amiért az afro-amerikai férfi tavaly május végén rendőri intézkedés közben életét vesztette.

A 46 éves Floyd halálát fulladás okozta, mert egy rendőr - Derek Chauvin - kilenc percen át térdelt a nyakán. A férfit azért vették őrizetbe, mert hamis pénzzel akart fizetni, erőszakot pedig azért alkalmaztak, mert Floyd ellenállt.

Az eset tüntetések sorozatát váltotta ki az Egyesült Államokban és a világ számos országában a rendőri erőszak és a fajgyűlölet ellen.

Minneapolis városi tanácsának tagjai egyhangúlag szavazták meg a 27 millió dolláros kártérítést. Floyd családja elégedett az összeggel.Két éve egy fehér bőrű asszony vesztette életét rendőri intézkedés közben a városban, az ő családjának 20 millió dollárt fizettek.

Floyd őrizetbe vételében négy rendőr vett részt, később mindegyiküket elbocsátották, majd vádat emeltek ellenük. Chauvin pere most hétfőn kezdődött, három kollégája augusztusban áll bíróság elé.

Akár negyven év börtönt is kaphat a George Floyd halálát okozó rendőr

Derek Chauvint gyilkossággal és gondatlanságból elkövetett emberöléssel is vádolják.

Hozzászólások