Peruban átlagosan ötpercenként valaki belehal a fertőzésbe

Peruban átlagosan ötpercenként valaki belehal a fertőzésbe

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI / hvg.hu
Tetszett a cikk?

A választási kampány, illetve maga a szavazás állhat a járvány ismételt berobbanásának hátterében.

A koronavírus-járvány eddigi legsúlyosabb pillanatait éli át Peru, ahol jelenleg átlagosan ötpercenként hal bele valaki a fertőzésbe. A dél-amerikai országban annak ellenére lazítottak a megelőző intézkedéseken, hogy a vírus brazil variánsa miatt a járvány gyorsabban terjed.

A több mint 32 millió lakosú Peruban eddig több mint 58 ezer ember vesztette életét a fertőzés miatt, pedig eddig csaknem mindenféle intézkedéssel – szigorú vesztegzár, határok lezárása, kijárási tilalmak, kötelező maszkviselés – próbálkoztak a vírus terjedésének megfékezése érdekében.

Az egészségügyi minisztérium egyedül áprilisban már csaknem 6000 koronavírus-halálesetről számolt be. Az elmúlt héten naponta átlagosan 350 ember vesztette életét a fertőzéssel összefüggésben, ami azt jelenti, hogy átlagosan alig ötpercenként haltak bele a kórba.

A járvány második hulláma februárban érte el Perut, a vírus terjedése a hónap végén gyorsult fel, amikor a hatóságok figyelmeztettek arra, hogy az ország 25 régiója közül 10-ben megjelent az országban a brazil variáns.

Egy helyi orvos közlése szerint az elmúlt két hétben naponta 9-10 ezer újabb koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, amit – mint mondta – már nem bír el az egészségügyi rendszer. Az orvos szerint négy tényező járult hozzá a járványhelyzet súlyosbodásához: a választási kampány miatti enyhítés februárban és márciusban, a tüntetések, a jelöltek kampányútjai, továbbá a személyes részvétel az április 11-ei elnök- és parlamenti választáson.

Hozzászólások