Triat, az új magyar találmány

2012. június 02., szombat, 10:17 • Utolsó frissítés: 2012. június 02., szombat, 17:23
Szerző:


Címkék: ; ; ;

Triat névre keresztelték azt az új háromdimenziós testet, amely a feltalálója szerint a Gömböc továbbgondolt változata. Ezt azonban eddig tudományosan senki sem hitelesítette.

Kedden mutatják be a Triat elnevezésű új magyar találmányt. Feltalálója, Vajai László az MTI-nek elmondta: a Triattal olyan homogén testet kívánt létrehozni, amelynek egy stabil és egy instabil helyzete van, valamint mindössze négy gömb- és hengerfelületből áll.  Mint mondta, a Triat két egyensúlyi helyzetét kizárólag a geometriára alapította, és ezzel a Gömböc után sikerült bizonyítania a néhai Vlagyimir Igorjevics Arnold orosz matematikus sejtését, miszerint létezik olyan homogén test, amelynek négynél kevesebb egyensúlyi pontja van. Mindez a feltaláló saját felismerésén alapul, tudományosan azt nem hitelesítették.

Vajai szerint a Gömböc elég sok felületet tartalmaz, amelyekben vannak úgynevezett nem elemi, hanem komponált felületek is. Ezzel ellentétben a Triat szerinte teljesen elemi (gömb- és henger-) felületekből tevődik össze. Jelen feltételezésem szerint a feladatot nem lehet ennél egyszerűbben megoldani - vélekedett Vajai László.

Fotó:

A feltaláló szerint a testnek nem feltétlenül kell gömbszerűnek lenni, hanem elégséges azokat a pontokat ilyen módon kialakítani, amelyek a mindenkori talajjal érintkeznek. "Ezért a Triat nem gömbszerű, és mégis gömbszerű" - magyarázta a feltaláló.

Mindezt azonban egyelőre csak a feltaláló állítja, a tudományos bizonyíték még nincs, a találmányt eddig nem hitelesítették. Domonkos Gábor, a Gömböc egyik feltalálója a hvg.hu-nak azt mondta, az alapján amennyit látott és tud a Triatról, az a véleménye, hogy egy olyan monostatikus test, amely a maga nemében bonyolult. Mint mondta, egy stabil és három instabil egyensúlyi pontja van, tehát ellentétben a Gömböccel nem mono-monostatikus, hanem egyszerűen monostatikus. A test tulajdonságait egyébként csak egy független tudományos vizsgálat állapíthatja meg - mondta Domonkos.

Arnold orosz matematikus sejtéseként vált közismertté az a feltételezés, hogy létezhet konvex, homogén momo-monostatikus test. Ennek a sejtésnek az első ismert megoldása volt a Gömböc. A világ matematikai köztudatába 2007-ben berobbant Gömböc Domonkos Gábor és Várkonyi Péter találmánya. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem munkatársai, az azóta elhunyt Arnold által 1995-ben felvetett elméleti kérdést válaszolták meg a Gömböccel. Ez az első ismert homogén test, amelynek egy stabil és egy instabil, azaz összesen két egyensúlyi pontja van. Bizonyítható, hogy ennél kevesebb egyensúlyi helyzettel rendelkező test nem létezhet. A Gömböc a Mathematical Intelligence szakfolyóirat címlapján debütált 2006-ban.


Triat, az új magyar találmány
  Másolat Önnek

APRÓHIRDETÉSEK
tovább az apronet.hu-ra »
HVG HIRDETÉSFELHŐ
HIRDETÉS
Most erről beszélnek

galaxy felhasznalo : „latom Gyorgy te meg nem birtokoltal galaxy S 2-3-4-5 keszuleket, vagy...” » Samsung Galaxy S5 teszt: idén is jobb lett, de idén is műanyag


L4z4: „Ezen az oldalon nem működik semmi.” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával


norabalazs94: „olvasni jó!!!!!!!!!!!!!” » Bestseller elektronikus könyvek ingyen, legálisan, óránként frissülő listával

Keresse az újságárusoknál!
Előfizetek a HVG-re Előfizetek a DHVG-re

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X