Telekom
Telekom

Az internetelérés mára teljes mértékben közművesedett. Vezetékes ivóvíz sincs mindenhol, csak amikor híján vagyunk, akkor tesszük fel a kérdést, hogy – az életünkben oly nyilvánvaló szerepet betöltő – vízcsap nélkül hogyan lehet élni. Ha nem jutunk sávszélességhez, manapság olyan, mintha a vizet zárnák el. A wifitlenség pedig különösen fájdalmas.

Habár a 4G mobilhálózatok nagy sávszélessége szintén igen kényelmes netezést tesz lehetővé, a vezeték nélküli hálózati kapcsolatok favoritja még mindig a wifi az adatátvitel sebessége és a korlátlan adatforgalom miatt. Ha valahol van wifi, manapság már ritka kivételektől eltekintve mindig elég gyors hozzá, hogy a felhasználók mindennapi igényeit tökéletesen kielégítse. A fejlődés annyiban változtatta meg, és alakítja át napjainkban is a környezetet, hogy már nem elégszünk meg, ha az irodában, vagy otthon áll rendelkezésre a vezeték nélküli kapcsolat, ugyanezt várjuk el útközben is, a tömegközlekedésben, a nyilvános helyeken, és újabban már az utcán is. S mivel egyre nagyobb mennyiségű adatot forgalmazunk, mind inkább igényeljük a szolgáltatást.

Nem ellenség, versenytényező

Érdekes módon a telekommunikációs cégek nem ellenséget láttak e technológiában, hanem versenytényezőt, amelyet fel kell használniuk az ügyfelek megnyerése és megtartása érdekében. Elég jól működik az a modell (Magyarországon is), hogy egy adott cég mobil előfizetői, vagy kábelelőfizetői olcsó alternatív sávszélesség szolgáltatást, leginkább ingyenes mobil wifi elérést kapnak. Minden nagy mobilszolgáltatónak, de a kábeltársaságoknak is megvan a maguk ingyenes wifi-csatornája az előfizetők számára. Ezt azzal tették elérhetővé, hogy a vételi körzetben lévő routerek felesleges kapacitását az előfizetőktől átterelik az ingyenes hálózatba. Az ilyen szolgáltatások egyre népszerűbbek, s különösen ott nyújtanak biztonságos internetkapcsolatot, ahol nagy az előfizetők sűrűsége.

A telekommunikációs szolgáltatásokra az emberek előfizetnek, mert a folyamatos és biztonságos kapcsolattartást alapvetőnek értékelik. E kommunikációs szolgáltatások mellé pedig kiegészítésül ingyenes wifihez juthatnak, aminek akkor van különösen nagy jelentősége, ha távol az otthontól és a munkahelytől szinte ugyanakkora vagy azonos sávszélességgel érhetik el a webet, mintha a megszokott környezetükben lépnének fel a világhálóra.

Állami szerepvállalás 

Az ingyen-wifi szolgáltatási versenybe ráadásul nem csak a telkó cégek léptek be, hanem a polgárok jóindulatát és igényeit kereső önkormányzatok, és a kormány is. A Digitális Jólét Program keretében ugyanis 2018 második felére már minden településen lesz ingyen-wifi a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium elképzelései szerint.

A projekt felhasználja az uniós támogatással létrejövő új generációs hálózati fejlesztéseket, magyarán figyelembe veszi, hogy a telekommunikációs cégek az ország mely területén fejlesztenék a széles sávú hálózatot. A pályázat egyik feltétele, hogy önerőből hozzanak létre minden település központjában ingyenesen elérhető wifi-szolgáltatást. A fejlesztések 2016 második felében kezdődhetnek meg.

Az országgyűlési választások évére így valamennyi településen lesz ingyenesen elérhető internet, és Magyarországon az uniós elvárást két évvel megelőzve, 2018-ra minden háztartás számára hozzáférhető lesz a széles sávú, legalább 30 Mbit/sec sávszélességű hálózati kapcsolat. Hazánkban azonban ma még közel 900 ezer háztartásban nem érhető el nagy sebességű internetszolgáltatás. A szükséges fejlesztések egy része piaci alapon jön létre, de a 68 milliárd forintos keretösszegű vissza nem térítendő és a tízmilliárd forintos keretösszegű visszatérítendő támogatással a ma még lefedetlen területeken is meg akarják teremteni a kapcsolódási lehetőséget. Jövőre ráadásul csökken az internet áfája, azaz olcsóbban juthatunk hozzá jobb minőségű nethez.


A Magyar Telekom példája

A szélessávú és ingyenes internetkapcsolat elérése versenytényezővé vált a telekommunikációs piacon. Jó példa erre a Magyar Telekom idén tavasszal bevezetett Wi-Fi Fon szolgáltatása, amely lehetővé teszi az előfizetőknek, hogy az otthonuktól vagy a munkahelyüktől távol adatkorlátok és többletdíj nélkül biztonságosan internetezhessenek. Magyarországon közel 2000 településen, továbbá a világ 20 országában érhető el a Fon wifihálózata.

A Magyar Telekom – nemzetközi partnerével, a Fonnal kizárólagos együttműködésben – alakítja ki az ország legnagyobb wifihálózatát a vezetékes szélessávú internet-előfizetőinél elhelyezett digitális elosztó eszközök segítségével. Az így létrehozott több százezer wifi-hotspotot összekapcsolják a világ legnagyobb wifi-hálózatával. A rendszer nagy előnye az bizonytalan kvalitású nyilvános hozzáférésekkel szemben, hogy megbízható és biztonságos kapcsolatot nyújt.

A szolgáltatás igénybevétele rendkívül egyszerű: minden otthoni internet, valamint egyes mobil előfizetéses szolgáltatással rendelkező Telekom ügyfél automatikusan kap egy előre generált felhasználónevet és jelszót postai úton, amennyiben Wi-Fi Fon szolgáltatást futtatható digitális elosztóval rendelkezik.

A szolgáltatás elérhető wifiképes okostelefonon, táblagépen és számítógépen is, a díjmentesen telepíthető Telekom Wi-Fi Fon alkalmazás segítségével. Egy felhasználónévvel egy időben három eszköz csatlakoztatható a wifi hálózatra, így akár a teljes család egyszerre használhatja a rendszer előnyeit például nyaralás idején. Az alkalmazásban térképen is követhető a hazai wifi-pontok elhelyezkedése, internetkapcsolat nélkül is. A felhasználók számára elérhető hazai és nemzetközi hotspotok elhelyezkedéséről a szintén díjmentesen letölthető Fon alkalmazás segítségével, valamint egy szolgáltatási térképet tartalmazó weboldalon  lehet részletesen tájékozódni.Az oldalon elhelyezett tartalom a Magyar Telekom Nyrt. megbízásából készült, a cikket egy független szerkesztőség írta, előállításában és szerkesztésében a hvg.hu szerkesztősége nem vett részt.