szerző:
MTI

A rendőrség cáfolja, hogy átfogó rendőrségi akció indult volna a gépkocsikban kötelezően tartandó elsősegélydobozok ellenőrzésére, miközben több sajtóhíradás erről számolt be.

Nem indult átfogó rendőrségi akció a gépkocsikban kötelezően tartandó elsősegélydobozok ellenőrzésére - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője szerdán, egy más témában tartott budapesti sajtótájékoztatón. Makula György cáfolta az ezzel kapcsolatban a médiában megjelent állításokat; mint mondta, az erről szóló információ "internetes rémhír".

Jelezte ugyanakkor, kollégáinak lehetősége és joga van az elsősegélydobozok meglétének és azok tartalma lejáratának ellenőrzésére. Mint mondta, a doboz hiánya miatt a gépkocsi tulajdonosa 5 ezertől 50 ezer forintig terjedő helyszíni bírsággal sújtható.

Elmondta azt is, hogy a hírek nyomán az ORFK "kutatást" végzett arról, hány, a doboz meglétét vizsgáló rendőri intézkedés történt; eszerint országosan az elmúlt hétben csak "néhány tíz" esetben szabtak ki helyszíni bírságot, akkor is jellemzően a legalacsonyabb összegben.

A Blikk szerdán számolt be arról az interneten terjedő hírlevélről, amely arra figyelmeztet mindenkit, hogy a rendőrök a közúti ellenőrzések alkalmával előszeretettel vizsgálják a tapaszok és géztekercsek gyártási dátumát, és ha túl réginek találják, megbüntetik az autó tulajdonosát. A napilap ehhez azt is hozzáteszi, hogy a körlevél nyomán hiánycikk lett az elsősegélydoboz a patikákban.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Napi merítés

Tényleg büntetnek a rendőrök az egészségügyi doboz érvényessége miatt?

A napokban kezdett terjedni a hír egy népszerű hazai blogon, miszerint a rendőrök a közúti ellenőrzés során újabban kiemelten figyelik az egészségügyi doboz érvényességét, és szigorúan büntetik az autóst a lejárt érvényességű dobozokért. A jogIQ blog szerint a hír csak városi legenda, amit a szerző jogszabályokkal bizonyít.