szerző:
hvg.hu

Az 1937-ben gyártott Mercedes-Benz 540 K Special Roadster becsült értéke 10 és 13 millió dollár közé tehető, vagyis meghaladja a három milliárd forintot.

Az utóbbi években már hozzászokhattunk, hogy a legnevesebb aukciós házak árverésein milliós összegekért cserélnek gazdát a legértékesebb modellek, természetesen euróban, vagy dollárban számolva. Ez a trend idén is erősödni fog, pláne akkor, ha olyan ritkaságokról van szó, mint a Mercedes-Benz 540 K Special Roadster, amit az RM Sotheby’s aukciós ház januári 29-i, arizonai árverésén fognak értékesíteni.

©

Az 1937-ben gyártott 130894-es alvázszámú példány a legelső 540 K modellek egyike, azok közül is a legritkább longtail karosszériás változat, amit egy amerikai megrendelőnek készítettek. A tekintélyes méretű motorházteteje alatt 5.4 literes, soros nyolchengeres benzinmotor lapul, amit egy kompresszorral is elláttak, így a teljesítménye 180 lóerő. A feltöltőt egyébként a sofőr ki tudja iktatni, így anélkül 115 paripa szabadul fel a nyolchengeres erőforrásból. A teljesítmény továbbításában négyfokozatú manuális váltó segít, a lassulásról pedig négy darab szervórásegítésű dobfék gondoskodik.

©

A részletesen dokumentált előéletű, tökéletesen restaurált állapotú autó 1989 óta ugyanannál a tulajdonosnál van, és mindössze 10.277 mérföldet (16.539 km) mutat a számlálója. Mindezeken felül további értéknövelő tényező, hogy teljesen eredeti, bontatlan a hajtáslánca, szakértők szerint pedig már csak hat példány létezik belőle. Ennek fényében egyáltalán nem meglepő, hogy 10-13 millió dollárra becsülik az értékét, amely forintra átszámítva meghaladja a 3 milliárdot.

©
©
©
©
©
©

Hasonló érdekességekért lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!