szerző:
hvg.hu

Az eszköz segítségével nemcsak feltörni lehet az autót, de pillanatok alatt el is tudják indítani a tolvajok.

Az autógyártók igyekeznek mindent elkövetni annak érdekében, hogy az általuk gyártott kocsikat minél nehezebb legyen ellopni, ez azonban sokszor legfeljebb csak lassítja a tolvajokat, semmint megakadályozná őket a tényleges lopásban. Sajnos, tény, a bűnözők sokszor a gyártók és a biztonságtechnikai cégek előtt járnak egy lépéssel, akik persze igyekeznek befoltozni minden lehetséges kiskaput, a tolvajok viszont újabb és újabb trükköket találnak ki, hogy elvigyék a kinézett autót. A legújabbról a minap számolt be a The National Insurance Crime Bureau (NICB) nevű nonprofit ipari szervezet, ami egy titokzatos eszközről tett említést.

A kütyü hasonló ahhoz, amit 2013-ban egyszer már feldedeztek, és ami komoly fejtörést okozott a biztonságtechnikai szakértőknek, amikor megpróbáltak rájönni, hogyan működik. Az eszköz most ismét felbukkant a tolvajoknál, azonban a korábbihoz képest továbbfejlődött: most már nemcsak a kocsi kinyitására alkalmas, de be is lehet vele indítani az autót.

©

Az NICB-nek sikerült egy ilyet beszereznie, így a szervezet maga próbálhatta ki, hogyan működik az egység. Az eredmény tényleg megdöbbentő volt: a segítségével a távirányítással nyitható és indítógombbal felszerelt autókat simán el lehetett vele vinni.

Az NICB szakemberei különböző típusú autókat próbáltak meg feltörni vele: új és használt modelleket, SUV-okat, furgonokat és pickupokat is. A 35 kocsiból 19-et ki tudtak nyitni, 18-at pedig be is tudtak indítani vele. Ami ennél is meglepőbb: miután az autókat leállították, 12 esetében ismét be tudták indítani a motort.

Joe Wehrle, a szervezet elnök-vezérigazgatója szerint az egészben az a legijesztőbb, hogy se figyelmeztetés, se magyarázat nincs az autósok számára. Még ha egy biztonsági kamera rögzítené is a lopást, se a tulajdonos, se a rendőrök nem fogják tudni megmondani, hogy pontosan mi történt.

A szakemberek csak azt tanácsolják az autósoknak, legyenek nagyon körültekintőket, amikor a kocsi távirányítóját használják.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Autó rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!