Bodnár Zsolt
Bodnár Zsolt

A menekültválságot is érintő Felesleges ember című új Mundruczó-film a versenyprogramban, Kristóf György Out című szlovák-magyar produkciója pedig a második legrangosabb válogatásban kapott helyet a világ legnevesebb filmfesztiválján.

Ahogy arról már beszámoltunk, a Pedro Almódovar zsűrielnökségével május 17-én induló cannes-i filmfesztivál házigazdája Monica Bellucci lesz, és már azt is tudjuk, hogy Szentpéteri Áron Láthatatlanul című rövidfilmjét meghívták a rangos Cinéfondation szekcióba.

Csütörtök délelőtt megtartották a fesztivál sajtótájékoztatóját, ahol fény derült a hivatalos versenyprogramra és a kisérő vetítésekre is. Thierry Frémaux fesztiváligazgató elmondta, hogy a következő hetekben még bővítik a programot egy-két címmel.

Bár 2016-ban Nemes Jeles László zsűrizésén és két animációs kisfilmen kívül nem képviseltettük magunkat a fesztivál egyéb programjaiban, idén a versenyprogramban és a második legrangosabbnak számító Un Certain Regard nevű válogatásban is szerepel egy-egy magyar film.

A 2017-es cannes-i filmfesztivál versenyprogramja
 • Loveless (rendező: Andrej Zvjagincev)
 • Good Time (r.: Benny & Josh Safdie)
 • You Were Never Really Here (r.: Lynne Ramsay)
 • L'amant double (r.: Francois Ozon)
 • Jupiter's Moon (r.: Mundruczó Kornél)
 • A Gentle Creature (r.: Szergej Loznyica)
 • The Killing of a Sacred Deer (r.: Yorgos Lanthimos)
 • Radiance (r.: Naomi Kawase)
 • The Day After (r.: Hong Sangsoo)
 • Le redoutable (r.: Michel Hazanavicius)
 • Wonderstruck (r.: Todd Haynes)
 • Happy End (r.: Michael Haneke)
 • Rodin (r.: Jacques Doillon)
 • The Beguiled (r.: The Beguiled)
 • 120 battements par minute (r.: Robin Campillo)
 • Okja (r.: Bong Joon-ho)
 • In the Fade (r.: Fatih Akin)
 • The Meyerowitz Stories (r.: Noah Baumbach)
Részlet a Jupiter holdja című filmből
©

A Jupiter's Moon (Jupiter holdja) természetesen az eddig Felesleges ember magyar címen futó Mundruczó-filmet jelenti, amely egy különleges, lebegni képes fiú és egy morális válságban lévő magyar orvos barátságáról szól – az ő történetükön keresztül próbálnak az alkotók a menekültválságról beszélni.

Az Un Certain Regard szekcióban (amelyet 2014-ben pont Mundruczó Fehér istene nyert meg) egy szlovák-magyar produkció, a Kristóf György által rendezett Out kapott helyet, amelynek főszereplője Terhes Sándor, aki Kelet-Európában bolyong a fantasztikus történetben, hogy megtalálja önmagát. Ez Kristóf első nagyjátékfilmje.

Az Out című film látványterve
©

A fesztivál nyitófilmje a versenyen kívül induló Ismael's Ghosts lesz, Arnaud Desplechin rendezésében.

Két nagy tévés eseményt is bejelentettek: a fesztiválon lesz először látható az új Twin Peaks első két epizódja, és Jane Campion sorozata, a Top of the Lake: China Girl is.

Twin Peaks 2017
©

A 2017-es fesztivál királynője egyértelműen Nicole Kidman lesz, aki négy alkotással is szerepel a programban: a Top of the Lake című sorozat folytatása mellett két versenyfilmben (The Killing of a Sacred Deer, The Beguiled) és egy versenyen kívül vetített műben (How to Talk to Girls at Parties) is feltűnik.

Cannes-ba látogat Al Gore is, ugyanis itt is levetítik az Oscar-díjas klímaváltozás-film, a Kellemetlen igazság folytatását, az An Inconvenient Sequel: Truth to Power című dokumentumfilmet.

Érdekesség, hogy a fesztivál történetében először versenyzik olyan film (sőt, rögtön kettő is), amelyet online streaming szolgáltató forgalmaz: az Okja és a The Meyerowitz Stories jogai is a Netflixnél vannak.

Mundruczó Kornél: Még nem látni a végét ennek a morális válságnak

Miközben úgy tűnik, Hollywood is felfigyelt Európa-szerte jegyzett rendezőnkre, Mundruczó Kornél független színházával próbál tükröt állítani a mai Magyarországnak. Szerinte évszázadok óta ugyanazokat a köröket járják a magyarok, és a gyengébbek, a kisebbségek legalizálják saját elnyomásukat. Európában csak a kultúrával lehet fennmaradni, de Magyarországon megrendült a rendszerváltással felbukkanó remény. Interjú.

Kultúra – frissen, első kézből. Kövesse a HVG Kult Facebook-oldalát!

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!