szerző:
Haulitus Anikó
Tetszett a cikk?

Nagyanyáink zabpelyhe, amellyel a sápkóros gyerekeket és az ideges gyomrú férfiembereket vajákolták, manapság ismét kezd a trendi alapanyagok közé besorolni. Bár valószínűleg még mindig sokan elküldenének minket Kukutyinba zabot hegyezni, ha a reggeli hagymás rántottájukat le akarnánk cserélni a már hangzásra sem túl vonzó vizes zabnyákra, kására. Viszont a kásán túl nagyon is vannak ötleteink.

Az aduász természetesen az, hogy a zabpehely nagyon egészséges. De egyrészt nem hiszünk az efféle ex katedra kijelentések önmagában megálló, elsöprő meggyőző erejében. Másrészt meg egyáltalán, minek ajánlgatnánk olyasmit, ami nem az.

Érvek a zabpehely fogyasztása mellett

Mindenekelőtt az igazán jó hírünk, hogy fogyókurázók, diétázók és cukorbetegek is bátran felvehetik a repertoárjukba, de vegyük csak sorba áldásos hatásait.

Már kis mennyiségben való rendszeres fogyasztása is csökkenti a koleszterinszintet, így véd a szív- és érrendszeri betegségektől is. Gyulladásgátló, s jótékony hatással van az idegrendszerre is. Magas rosttartalma biztosítja a jó emésztést, és mivel a glikémiás indexe (ami a szénhidrátok felszívódásának gyorsaságát jelöli) közepes, így elég hosszan teltségérzetet biztosít. Ásványi anyagokban gazdag, megtalálható benne az alumínium, a cink, a foszfor, a kálium, a kalcium, a kobalt, a magnézium, a vas, és tekintélyes fehérjetartalommal bír, valamint az elvárható antioxidánsok is megtalálhatóak benne. Magas a B- és E-vitamin-tartalma.

Rendszeres fogyasztása jót tesz hajnak és a bőrnek is, nem véletlenül tartják természetes "szépségforrásnak" (tessék csak belegondolni, hány nőcis lapban találkoztunk már zabos arcpakolással).

Ötletek a zabpehely felhasználásához

– Fasírt készítésekor kicsit tejbe áztatva, kinyomkodva helyettesíthetjük vele a zsemlét.

– Ha apróra őröljük, akkor ropogósabb lesz tőle a rántott húsok, bundázott zöldségek panírja, és enyhe dióízt is kölcsönöz, az olajos magvak allergénje nélkül.

– Levesekbe, főzelékekbe érdemes adni a hagyományos rántás, de még a habarás helyett is két-három evőkanállal, ezzel besűrítjük az ételeket, és növeljük a rosttartalmukat.

– Ha friss, lédúsabb gyümölccsel készítünk édességet, süteményt, érdemes szintén pár kanállal hozzátenni az előírt alapanyagokhoz, mert a zabpehely nagyon jól magába szívja a nedvességet, így nem ázik el a tészta.

– A zabpehely ún. szétválasztó tulajdonággal is bír, nem engedi, hogy leégjen, letapadjon az étel. Szinte bármilyen fogáshoz, igen, akár a reggeli tojásrántottánkhoz is érdemes egy-egy evőkanállal hozzácsapni.

– A zabpehelyből készült lisztet bármilyen típusú liszt helyett használhatjuk, sokkal kevésbé terheli meg a szervezetet.

– A tehéntejet kiváltva készíthetünk belőle olyan innivalót, amit laktózérzékenyek is bátran kortyolhatnak.

– Végül egy jó tanács: legyünk óvatosak a boltokban kapható müzlikkel, gabonapelyhekkel. Minden esetben olvassuk el az összetevőket, mert sok esetben komoly cukortartalommal dúsítva kerülnek forgalomba a reggeliző pelyhek, müzlik, szeletek. Ezeket is elkészíthetjük otthon, olcsóbban és egészségesebben.

Aréna2000

Zabtej házilag

Egyre többen próbálják a tehéntejet más készítménnyel helyettesíteni, akkor is ha nem laktózérzékenyek. Íme egy zabtejrecept, ami házilag a bolti ár töredékért elkészíthető.

Hozzávalók:

  • 1 bögre zabpehely
  • 1 bögre zabkorpa
  • 6 bögre víz

Elkészítés:

A zabpelyhet egy teflonserpenyőben szárazon kicsit megpirítjuk, majd beletesszük a turmixgépbe a zabkorpával együtt. Felöntjük a vízzel, és pár percig turmixoljuk. Légmentesen záródó üvegbe öntjük.

Elkészíthetjük zabkorpa nélkül is, 2 rész zabpehellyel, és 6 rész vízzel  – érdemes kipróbálni mindkét változatot, hogy eldöntsük, melyik ízlik jobban.

Kedvünk szerint ízesíthetjük vaníliával, kókusz-, csokoládéreszelékkel.

Egyszerű müzli

Hozzávalók:

  • 4 csésze zabpehely
  • 1/2 csésze kókuszreszelék
  • 3/4 csésze mazsola
  • 1 csapott mokkáskanálnyi só
  • 1 vaníliás rúd kikapart belseje
  • csipetnyi só
  • 1/2 csésze víz
  • 1/4 csésze olaj

Elkészítés:

A kókuszreszelék és a zabpehely kivételével minden hozzávalót turmixba teszünk, és krémes állagúra összeturmixolunk. Előbb összekeverjük a pelyhet és a kókuszreszeléket, majd alaposan beledolgozzuk a turmixolt egyvelegbe. Az egészet vékonyan kiolajozott tepsibe öntjük, és 150 fokos sütőben negyedórán át sütjük, majd levesszük 70 fokra a hőt, és hagyjuk a müzlit szikkadni. A sütőből kivéve, még mielőtt teljesen kihűlne, feldaraboljuk.

Zöldséges, sonkás, sajtos zablepény

Hozzávalók:

  • 50 dkg vegyes zöldség
  • 12 dkg zabliszt
  • 10 dkg zabpehely
  • 4 tojás
  • 10 dkg reszelt sajt
  • 10 dkg kockára vágott sonka
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 2 dl tej
  • frissen őrölt fekete bors
  • 1 csokor apróra vágott petrezselyem
  • olaj a sütéshez

Elkészítés:

A zöldséget vágjuk apróra, majd kevés sós vízben pároljuk puhára.

A tojássárgáját és fehérjét válasszuk külön, a fehérjéből verjünk kemény habot.

A tojássárgáját keverjük el a liszttel, a tejjel és a fűszerekkel. Egy fakanállal óvatosan dolgozzuk össze a lisztes keveréket a puhára főtt zöldséggel, a fokhagymával és a petrezselyemmel. Adjuk hozzá a zabpelyhet, a reszelt sajtot és a kockára vagy csíkokra vágott sonkát. Majd végül óvatosan forgassuk bele a keményre vert tojásfehérjehabot.

Egy serpenyőben melegítsük fel az olajat, és evőkanállal szaggassunk lepénykéket a masszából.

Mindkét felükön süssük aranysárgára. Szűrőlapáttal szedjük papírtörlőre, hogy felitassuk a felesleges olajat.

Tipp: Önmagában is finom, de kínálhatunk hozzá friss, aprított zöldfűszerrel – snidling, medvehagyma, kapor – kikevert joghurtos vagy tejfölös mártogatót.

Aréna2000

Zabpelyhes tallér

Hozzávalók:

  • 3 dl zabpehely
  • 2,5 dl vaj
  • ½ bögre barna cukor
  • 2 tojás
  • 4 dl zabliszt
  • 1 teáskanál fahéj
  • Fél mokkáskanál őrölt szerecsendió
  • 1 teáskanál szódabikarbóna
  • ½  bögre mazsola
  • ½ bögre apróra tört étcsokoládé
  • 1 evőkanál vaníliaesszencia
  • ½ bögre lecsöpögetett magozott meggy
  • ½  dl rum

Elkészítés:

A mazsolára ráöntjük a rumot, és annyi meleg vizet, amennyi ellepi. Hagyjuk állni, hogy kicsit megszívja magát.

Egy tálban a puha vajat kikeverjük a barna cukorral, majd hozzáadjuk a tojásokat és a vanília esszenciát.

Egy másik tálban összekeverjük a lisztet, a fahéjat, a szerecsendiót és a szódabikarbónát, valamint az apróra tört csokoládét. Egy fakanállal összedolgozzuk a lisztes és tojásos- vajas keveréket, majd óvatosan hozzákeverjük a zabpelyhet, a lecsepegtetett mazsolát és a meggyet. Egy-másfél órára hűtőbe tesszük.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra.

Egy sütőlapot kibélelünk sütőpapírral. A masszából diónyi nagyságú gombócokat formálunk, és a sütőlapra rakosgatjuk, de ne egymáshoz túl közel. Egy evőkanál domború felével lelapogatjuk a gombócokat. De ne nyomkodjuk le túlságosan, mert sütés közben úgyis kicsit szétterülnek.

8 -9 percig sütjük, majd kivesszük, és a sütőlapon hagyjuk kihűlni. Ne lepődjünk meg, a sütőből kivéve még eléggé puha az állaga, de ahogyan hűl, úgy meg is keményedik.

Tipp: Készíthetjük a magozott meggy vagy a tört étcsoki helyett kókuszreszelékkel, csonthéjas magvak keverékével, aszalt gyümölcsökkel is.

HVG

HVG-előfizetés digitálisan is!

Rendelje meg a HVG hetilapot papíron vagy digitálisan, és olvasson minket bárhol, bármikor!