szerző:
hvg.hu

Évente mintegy 300 millió tonna műanyagot állítanak elő, csak az Egyesült Államokban 32 millió tonna végzi a szemétben, ami hatalmas pazarlás. A műanyagot ráadásul kőolajszármazékokból állítják elő, ami komoly környezetszennyezést is okozhat, ha szemétként dobják ki. Olasz kutatók ugyanakkor most egy újfajta megoldással kísérleteznek: mezőgazdasági melléktermékekből újrafelhasználható műanyagot hoznak létre.

Elképzelhető, hogy komoly áttörést ért el egy csapat olasz kutató a jövő műanyagjának megalkotása érdekében – írja a Quartz. Eddig ugyanis a műanyagot döntő részben kőolajszármazékokból állították elő, az évente előállított 300 millió tonna anyag jelentős része ugyanakkor a szemétben végzi, ez pedig komoly hatással van a környezetre is. A bioműanyagok pedig valamilyen szinten a kőolajalapú műanyagok javított változatai, ugyanakkor ezeket drágán és rendkívül sok energia felhasználásával lehet előállítani.

A kutatók ugyanakkor most egy olyan módszert fejlesztettek ki, amelyben mezőgazdasági melléktermékeket – például rizshéjat, a petrezselyem vagy a spenót szárát – felhasználva műanyagot lehet előállítani. Ezeket a hulladékokat egy bizonyos fajta savba kell beáztatni, így kivonják belőle a cellulózt, mely lehet rugalmas, teljesen kemény, vagy nyújtható is. Ezzel az anyaggal pedig a ma ismert műanyagokat lehetne pótolni.

A kutatók szerint, tanulmányukat a héten publikálják a Macromolecules folyóiratban, ezzel az eljárással gyorsabban és olcsóbban lehet bioműanyagokat előállítani, az évente több tíz millió tonna mezőgazdasági hulladékot – csak az EU-ban 24 millió tonna mezőgazdasági hulladék keletkezik – pedig nem kellene kidobni, hanem újra fel lehetne használni ezt a hatalmas mennyiséget.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!