szerző:
hvg.hu

Több milliárd forintot kell fizetnünk az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélete szerint, mert a kormány és a parlament több egyházat önkényesen megfosztott a jogállásától.

Több milliárd forintos kártérítést fizethet a magyar állam, mert az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) ítélete szerint jogsértést követett el egyes magyar egyházakkal szemben az új egyházügyi törvénnyel. Ezt a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) érte el 9 egyházat képviselve.

Az EJEB ítélete tavaly szeptemberben vált hatályossá, és abban a kormány hat hónapot kapott, hogy az egyházakkal megegyezzen. A tárgyalások azonban nem úgy alakultak, ahogyan az elvárható lett volna – a kormány által végül felajánlott kártérítés meg sem közelítette az egyházak kártérítési igényeit.

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának tanácsterme.
©

Ezért a kártérítés összegét az EJEB fogja meghatározni azon egyházak esetén, amelyekkel a kormánynak nem sikerült megállapodnia, és a kifizetést nem tagadhatja meg a magyar állam. A milliárdos kártérítés akkor jön ki, ha a bíróság elfogadja az egyházak által követelt összegeket.

A magyar állam úgy kényszerül a kártérítés kifizetésére, hogy mindezt kizárólag magának köszönheti. A TASZ felhívja a figyelmet, hogy az egyházügyi törvényt el sem kellett volna fogadni. A 2011-ben elfogadott törvénnyel a kormány és a parlament számos egyházat önkényesen megfosztott jogállásától, amellyel korlátozta az egyesülési és a vallásszabadságot. Ez akkor alkotmánysértő volt és sértette az Emberi Jogok Európai Egyezményét is. A jogsértést két éve már az Alkotmánybíróság is megállapította, amire nem a törvény megváltoztatása volt a kormány válasza, hanem átírta az Alaptörvényt.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!