szerző:
Vitéz F. Ibolya

A magyar kormányzat megbolygatta az EU által akkreditált rendszert, nem lett volna idő előzetesen ellenőrizni a szerződésmódosításokat, hát átírták a rendeletet. December 23-án, és még aznap este 10-kor gyorsan életbe is léptették.

Mi lehetett olyan rettenetesen sürgős, ami miatt karácsony előestéjén kellett kormányrendeletet módosítani, és még aznap 22 órától életbe léptetni? Csak remélni lehet, hogy Brüsszelben sem jönnek rá.

Az uniós támogatások felhasználásának rendjét kellett viharsebesen módosítani. Amilyen hosszú és unalmas a címe, olyan nagy kavarodás keletkezhet belőle. A 2007-2013 közötti időszak támogatások igénybevételéhez már csak néhány nap maradt, a 2015. december 31-ig elszámolt tételeket lehet csak lehívni Brüsszeltől. A hvg.hu úgy tudja, a karácsony előtti napokban is gőzerővel dolgoztak a Miniszterelnökségen, folyt a szerződéskötés és a támogatás-kifizetés, nehogy egy eurócent is elvesszék. Ami az eddigi uniós források felhasználását illeti, csúcstartóként beszélt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Magyarországról, hiszen már december közepén több mint 9000 milliárd forintnál tartottak a kifizetések, vagyis messze túlléptük a 8700 milliárdos keretet (a többletet a költségvetés állja). A cél az, hogy ne ragadjon benn egyetlen euró sem, ehhez pedig érdemes rátartással dolgozni, készülve az esetleges szabálytalanságok miatt Brüsszelnek visszafizetendő milliárdokra. Ilyenek pedig lesznek, az Európai Bizottsággal vannak vitáink, amelyek tétje Lázár közlése szerint összesen 600 milliárd forint.

Az euróvadászat szülte az említett rendeletmódosítást is. A még nem lezárt, 2007-2013 közötti uniós forrásból megvalósuló projektek közül akad olyan, amelynek a befejezéséhez még szükség lenne például pótmunkára. Ehhez azonban szerződésmódosítás, esetleg közbeszerzési eljárás, ezek elindításához pedig a közbeszerzések szabályossága felett őrködő főosztály előzetes ellenőrzése kell. Legalábbis eddig ez volt a módi. December 23-án 22 órától december 31-ig viszont megfordul a rendszer: mindenki szerződhet a saját szakállára, ellenőrzés utólag lesz.

A hátra lévő néhány napban nem bírt volna már a feladattal az apparátus, miközben piaci információk szerint összesen mintegy 600 milliárd forintnyi pótmunkára és hasonló kiegészítő munkára való támogatás maradt még a projektekben. Csepreghy Nándor államtitkár úgy nyilatkozott a hvg.hu-nak, hogy csupán néhány milliárdról lehet szó, alapvetően pótmunkákról és szerződésmódosításokról. A kockázat a támogatást igénylő kedvezményezetté, ő fizet, ha az utólagos ellenőrzésen szabálytalannak bizonyul valamelyik kontraktus. Egyebekben indifferens, hogy az ellenőrzést mikor végzik, előzetesen, vagy utólag – mondta Csepreghy.

A hvg.hu által megkérdezett, névtelenséget kérő brüsszeli szakértő viszont hazardírozásnak tartja a Brüsszel által akkreditált rendszer megbolygatását, az ugyanis az előzetes ellenőrzésre épül, most pedig az egységként elfogadott rendszer egyik lényeges elemét fordították meg. Úgy véli, ha a revizorok észreveszik a trükköt, akkor jó esetben csak a rendeletmódosítással érintett tételeket bukhatja el Magyarország, rosszabb esetben akár az összes operatív programot felfüggeszthetik.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!